ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Осіннє різотто з гарбузом від Andy Chef

21 Вересня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4981
Різотто має бути кремовим, ніжним і ароматним.
Різотто має бути кремовим, ніжним і ароматним. Фото: автора

Найвдаліший рецепт приготування відомої італійської страви з рису від найулюбленішого кулінарного блогера та кулінара.

Різотто – це страва-трансформер. Оскільки можна нескінченно експериментувати з компонентами. Andy в своєму блозі стверджує, що смак цієї страви визначають і бульйон, який ви використовуєте, і трави зі спеціями, і овочі… А ще морепродукти, птиця, риба і навіть фрукти. Незмінними повинні залишатися лише три компоненти: хороший (а важливіше ПРАВИЛЬНИЙ!) рис, шматочок масла і сир (в ідеалі пармезан). Все інше – на ваш розсуд. Важливо, що ви отримаєте в результаті — дуже кремову, ароматну й ніжну страву. І за ці характеристики якраз і відповідають вищеназвані інгредієнти.


Інгредієнти:
400 г рису Арборіо (продається в усіх супермаркетах!), 1,5 л м’ясного бульйону (можна курячого чи овочевого), половинка гарбуза, 2 ст. л. оливкової олії, цибулина, 3 зубки часнику, 1 ст. л. вершкового масла, 100 г пармезану (або будь-якого іншого твердого сиру), прованські трави, морська сіль, суміш перців.


Приготування:
Гарбуз почистити від насіння, розрізати на скибочки в 1,5-2 см, почистити від шкірки й нарізати кубиком.

Нагріти оливкову олію в глибокій сковорідці й обсмажити кубики гарбуза хвилин 7-10 (посипати попередньо прованськими травами).
Перекласти гарбуз у бік і на тій же сковорідці (додати ще трохи оливкової олії) обсмажити подрібнені часник і цибулю (остання має стати трохи прозорою).

Висипати рис (важливо: рис потрібен сорту Карнароллі, Віалоне нано або ж Арборіо. Останній у нас знайти легше й коштує він значно дешевше). Рис має ввібрати у себе аромат оливкової олії, цибулі та часнику.


Далі піде монотонна робота — підливати рідину. Бульйон закип’ятити й у перший раз залити ним рис повністю. Рідина буде поступово випаровуватися й вбиратися в крупу. Слід постійно помішувати страву. Робиться це навіть не для того, щоб рис не підгорав, а щоб добре просочувався з усіх боків, він візьме дуже багато бульйону. Як тільки ви бачите, що рідина зникає, підлийте ще черпачок і продовжуйте мішати. Хвилин через 10 можна додати кубики гарбуза.


На цьому етапі страву можна посолити й поперчити. Далі слід підливати бульйон по черпачку й продовжувати мішати, але вже трохи обережніше, щоб не пошкодити кубики гарбуза.

Загалом, потрібно повторювати процес із бульйоном доти, поки рис не стане майже готовим. Тобто хвилин через 25-30 спробуйте декілька рисинок. Якщо вони м'які й тільки серединка залишається жорсткою — різотто майже готово (ПРАВИЛЬНИЙ рис виділятиме крохмаль, ви помітите, що маса стає все густішою й однорідною). Коли цей момент настав, можна вимикати вогонь і додати вершкове масло. Воно зробить текстуру кремовою, ви відразу помітите, як різотто стає гладкішим та глянсовим. Коли масло повністю змішається, посипте страву дрібно тертим сиром.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: страву подавайте одразу ж, різотто не любить чекати! Ідеально використовувати тарілки для пасти, в них страва довше залишається теплою. Але можна й у звичайній. 

Як готувати класичне різотто з овочами, можна подивитися тут.
 

крупи та страви з борошна, італійська кухня, овочі, страви з овочами, овочеві страви, різотто з гарбузом, різотто, гарбуз, страви з рису, рис, Арборіо, страви з гарбуза

Коментарі:

  Так  Ні, дякую