ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Держпром — перший харківський хмарочос

Туризм 10618
Держпром збудували у 1926-28 роках
Держпром збудували у 1926-28 роках. Фото: автора

Коли рили котлован під висотку, знайшли кістки мамонта.

Харків — друге за населенням українське місто та перша столиця радянської України. Місто і зараз є величезним культурним, науковим й економічним центром. Це місто студентів, адже тут діє 41 вищий навчальний заклад (деякі з них мають чималу історію і традиції), і майже половина населення міста має вищу або незакінчену вищу освіту.
Харкову є чим здивувати мандрівників, і на його дослідження можна витратити не один тиждень. Тільки в оновленому парку Горького з його цікавими атракціонами можна провести цілий день. Ще тут є найбільша площа у Європі, знаменитий Благовіщенський кафедральний собор у червоно-білу смужку, найдавніший православний храм міста — Успенський собор та багато іншого. Та зараз хочеться розповісти про найвідомішу споруду Харкова — Держпром.


Держпром такий широкий, що його важко сфотографувати повність з будь-якої точки.

На шляху прогресу
Коли у 1919 році Харків став столицею радянської України, потрібно було, щоб місто відповідало новому статусу – мало помпезні будинки, де б розмістилися численні установи. Завдяки цьому виникли так звані три харківські висотки, найперша та найграндіозніша з яких – будівля Держпрому. Також у трійку входять Дім проектів та Дім кооперації, які зараз є корпусами Харківського національного університету імені В. Каразіна.


Університет Каразіна - ще одна харківська висотка.

І хоча нині, у світі розвинених технологій, 13-поверховим хмарочосом нікого не здивуєш, тоді це був один з перших в Україні висотних будинків та одним з найвищих не лише на території Радянського Союзу, а й Європи.
Харківська висотка і досі вражає уяву своєю масивністю, нагромадженням башт різної висоти та численних переходів. До того ж будівля цінна як в історичному, так і в архітектурному планах.


Вид з площі Свободи.

Збудована у 1926-28 роках у стилі конструктивізму (напрямок в архітектурі, ознаками якого є лаконічність форм, монолітність та суворість зовнішнього вигляду), вона зводилася прогресивним на той час методом будівництва і є фактично залізобетонним монолітом. Для її спорудження був вперше у світі використаний новий метод розрахунків залізобетонних конструкцій, розроблений харківськими інженерами.


У будівлі розміщенні численні офіси і установи.

Завдяки цьому, а також завдяки своїй конструкції, що складається із сполучених між собою башт різної висоти, будівля Держпрому – надзвичайно міцна і сейсмостійка.
Це нині Держпром розташований на центральній площі міста, а на початку ХХ століття на цьому місці був пустир. Цікаво, що під час риття котловану (робітники викопали переважно вручну понад 20 тисяч кубометрів землі!) знайшли кістки мамонта. Тепер вони зберігаються у місцевому музеї природи.

  

Вид зі зворотньому боку.                                                               Всередині Держпрому.

Цікаві факти
- На будівництво Держпрому використали понад тисячу вагонів цементу, до десяти тисяч тонн металу і 40 тисяч квадратних метрів скла.
- У будинку чотири з половиною тисячі вікон.
- Держпром обладнали дивом прогресу – ліфтами. Вони виявилися настільки надійними, що більше половини працює досі!
- За часів окупації у роки Другої світової війни на першому поверсі були стайні, а на вищих поверхах жили мавпи-втікачки із місцевого зоопарку. Їм вдалося пережити окупацію, і зараз на честь витривалих тварин у Харківському зоопарку є пам'ятник.


Держпром вночі.

- Перед відступом німецькі війська замінували будівлю, однак місцевий патріот, ім'я якого історія не зберегла, завадив вибуху ціною власного життя.
- Зараз у першій харківській висотці розташовані численні офіси, державні та приватні установи, а також є музей, присвячений самому Держпрому, де можна дізнатися про історичні факти, а також побачити раритетні світлини грандіозної будівлі.


Окремі будівлі Держпрому з'єднані між собою переходами.

Читайте ще про одне цікаве місто Слобожанщини - Суми. У ньому є пам'ятник сумці, веселому сумчанину, фонтан Садко і багато інших цікавих місць.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую