ye-logo.v1.2

«Ідея Авакова призведе до створення поліцейської держави» – ОПИТУВАННЯ

Суспільство 2434
Чимало українців не в захваті від ідеї міністра Авакова, оскільки побоюються, що в Україна стане поліцейською країною
Чимало українців не в захваті від ідеї міністра Авакова, оскільки побоюються, що в Україна стане поліцейською країною. Фото: автора

Хмельничани категорично не згідні з ініціативою міністра, щодо запровадження в Україні «презумпції правоти поліцейського»

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков нещодавно заявив, що імператив презумпції правоти поліцейських повинен стати соціальною нормою. «Спочатку підкоряйся поліцейському - потім оскаржуй!», - заявив Аваков.

Ініціатива Арсена Борисовича викликала обговорення в суспільстві. Хмельничани також долучилися. Так, за словами екс-начальника обласного управління МВС Олександра Розізнаного, Конституцією України гарантується презумпція невинуватості. «Те, що пропонує Арсен Аваков, то потрібно вносити зміни до Конституції, - заявив Олександр Григорович сайту «Є». - Якщо змінити так, як пропонує керівництво МВС та Нацполіції, то це може призвести до створення поліцейської держави, в якій знищиться усі демократичні принципи».

«Такий підхід суттєво суперечить принципу верховенства права та низці положень Конституції України, зокрема, щодо встановленої презумпції невинуватості та заборони виконувати злочинний наказ. Адже в цьому і полягає сутність конституційного захисту людини, щоб отримати законодавчі гарантії найвищого рівня від необґрунтованих переслідувань», - сказав сайту «Є» Руслан Стефанчук, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України.

«А як ви ставитися до ініціативи Арсена Авакова законодавчо закріпити «презумпцію правоти поліцейського»? – запитали ми відвідувачів сайту «Є», і 645 респондентів обрали запропоновані варіанти. Аж 71,32% респондентів вистпуають проти такої ініціативи!

Як розподілилися голоси? «Така норма призведе до створення поліцейської держави» - вважають 27,6% респондентів, 26.05% обрали варіант «Проти, бо в поліції й так достатньо повноважень». Ще 17,67% респондентів вважають «презумпцію правоти поліцейського» конституційним порушенням. Лише 15,66% респондентів вважають, що, рокзритикована експертним середовищем, ідея Авакова «Це гарантія безпеки для поліцейських та оточуючих», ще 12,25% обрали варіант «Підтримую, поліцейський завжди правий».

Результати голосування , яке проходило на сайті «Є» з 27 по 30 вересня.

Були й 5 користувачів, які обрали варіант «Інше». І всі вони, судячи з коментарів, проти принципу «Спочатку підкоряйся поліцейському - потім оскаржуй!». Лише один респондент написав – «За! Якщо мова йде про патрульну поліцію, а не загалом».

Відповіді в розділі "Інше"

Відзначимо, що пост міністра у мережі «Фейсбук» про імператив презумпції правоти поліцейського набрав понад 2100 уподобань, понад 400 злісних «лайків». Більше шести десятків коментарів, більшість з яких проти ініціативи.

Коментарі:

Володимир 30.09.2016 12:46

Я - проти! Прийшов до такоїї думки тількі після того як зіткнувся з патрульним л-том Атановим. За 5 сек "розмову"-відповідь на виклик по тлф за кермом, але СТОЯЧИ НА ПЕРЕХРЕСТІ НА ЧЕРВОНИЙ, він тупо виписав постанову більш як на 800 грн. До речі, це 40% моєї пенсії! І мої докази були йому байдужі... Каже: "Можете оскаржувати". Поки такі працюють в поліції - цю "презумцію" вводити не потрібно.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую