ye-logo.v1.2

У Хмельницькому художньому музеї відбувся вечір пам'яті художника Миколи Мазура

Культура 3089

Вкотре згадати його прийшли рідні, близькі та друзі.

Сьогодні, 7 жовтня, у Хмельницькому обласному художньому музеї організували вечір пам'яті Миколи Мазура. Зібрались рідні, близькі та друзі художника. Митець пішов із життя в ніч на 10 жовтня минулого року. Чоловік переніс складну операцію, та лікарі так і не змогли його врятувати.

«Мій батько родом із Кубані, з кубанських козаків. Він завжди вважав себе українцем, - розповідає донька Миколи Мазура Оксана. -Так склалося життя, що народившись там, він переїхав з батьками в Нову Каховку і вступив до Одеського художнього училища. Завершивши його, переїхав до Хмельницького, де викладав в дитячій художній школі, пізніше був її директором. Потім був етап роботи над металевими скульптурами, живописна творчість, викладання в університеті. Батько з матір’ю познайомились ще в училищі, разом працювали над розвитком нашого міста».

Оксана Мазур додає, що батько дуже багато знав і читав. Незважаючи на те, що мав тільки середню освіту, насправді, його знання були надзвичайно глибокими. Каже, що він все життя займався дослідженнями, композицією, пошуком нових форм і себе.

Оксана Мазур розповідає про свого батька, видатного художника

«Він був дуже веселим і відкритим до спілкування, філософом, мислителем і художником, чудовим батьком. Гарно знаходив спільну мову. Це вчитель від Бога. Він ніколи не замикався в собі, а віддав свої знання усім, хто хотів почути і сприйняти. Сьогодні хочемо його згадати ще раз. Звернутися до творчості батька», - зазначає донька митця.

У митця було багато друзів та поціновувачів його творчості

«Коли познайомилась з родиною Мазурів, я весь час звіряла свої вчинки, думки і бачення мистецтва, з думками подружжя. Вони були професійними художниками. Так, як Микола Іванович розповідав про композицію, колір, особливості творення художнього образу, ніхто не вмів», - каже мистецтвознавець Людмила Рожко-Павленко.

Відкривала вечір пам'яті директор музею

Вечір пам’яті не робили формальним, а у формі спілкування. Була музика, поезія, у експозиції представлені твори народного художника. Також, Оксана Мазур показала фільм про художника, його інтерв’ю, яке найчіткіше описує все життя й творчість. Присутні могли знову побачити і почути митця.

Кадри із відеоінтерв'ю із Миколою Мазуром

У залі були представлені роботи народного художника

Вечір поєднали із музико, поезією та спогадами


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую