ye-logo.v1.2

Музична прем'єра осені: у хмельницькій філармонії покажуть оперу “Украдене щастя”

Афіша 4965

Виставу приурочили до 160-річчя від дня народження Івана Франка.

Грандіозна музична прем'єра осені очікує на хмельничан та гостей міста. Усіх запрошують в обласну філармонію переглянути постановку опери “Украдене щастя”. Приурочили її показ до 160-річчя із дня народження Івана Франка. 

“Ми цю дату оминути не могли, - розповідає директор філармонії Олександр Драган, - тим більше, у нас вже закладена традиція постановки опери і ми продовжуємо її розвивати. Вирішили організувати таке грандіозне дійство - оперу “Украдене щастя”. Прем'єра її відбулася в 1960 році у Львові та відтоді стала справжньою репертуарною окрасою оперних театрів України. Юлій Мейтус коли писав цю оперу, дуже глибоко перейнявся творчістю Франка. В нього народився шедевр. Зі всіх 17 опер, які Мейтус написав, сценічне втілення отримала тільки “Украдене щастя”.

У постановці задіяні кращі творчі сили філармонії: Академічний симфонічний оркестр, хор та балет Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля», заслужені артисти України Фатіма Чергіндзія, Олена Леонова, лауреат міжнародних конкурсів Степан Дробіт, Казимир Місюренко, Руслан Фандуль, Олена Урбанович, Андрій Морголя, Григорій Бойчук. До участі також запрошені солісти з Львова, зокрема роль Миколи Задорожного виконає лауреат міжнародних конкурсів, соліст Львівської обласної філармонії Назар Тацишин, партію Насті – лауреат міжнародного конкурсу, солістка Львівської національної опери Тетяна Вахновська.

“Наша історія про пристрасть. Основна ідея в тому, що не повернеш вже минулого. Довкола цього і побудована концепція сценографічна і мізансценічна. Сюжет “Украденого щастя” дуже наближений до древньогрецького трагедії, коли персонаж кидає всі сили на повернення того, чого вже, нажаль, не повернеш. Це призводить до загибелі персонажа. І, думаю, що в цьому криється відповідь на питання, чому до цього часу опера Мейтуса досі жива, а п'єса Франка актуальна. Це одна з небагатьох український п'єс, яка за глибиною конфлікту, емоцій, почуттів, життєвої правди, може сміливо конкурувати із будь-якою західно-європейською драматургією”, - каже режисер-постановник опери Орест Пастух.

Олександр Драган розповів про деталі постановки опери

Каже, що у декораціях буде багато символів. Весільне дерево — весілля, яке не відбулося, дим від вогню, якого вже не має, але цей вогонь час від часу буде з'являтись. Дуже багато символів буде навіть жестах.

Миколу Задорожного зіграє Назар Тацишин зі Львова

Орест Пастух вже знайомий хмельничанам за минулими оперними виставами. Він талановитий режисер Івано-Франківського Академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. І. Франка Орест Пастух, який разом з диригентом Тарасом Мартиником представить оригінальний сучасний погляд на українську класику.

Отож, оперу “Украдене щастя” покажуть в обласній філармонії 28жовтня о 18.30 годині та 30 жовтня о 17.00 годині. Квитки у касі, вартість від 50 до 70 гривень. Деталі за телефоном: 79-44-74
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую