ye-logo.v1.2

У Хмельницькому презентували українську кінострічку про заробітчанок в Італії “Гніздо горлиці”

Культура 3867

Фільм знімали в Україні та Італії.

Учора, 27 жовтня, у хмельничан була унікальна нагода одними із перших переглянути фільм українського виробництва “Гніздо горлиці”. Кінострічка — це соціальна драма, заснована на реальних подіях, котра оповідає про життя українських заробітчан в Італії.

Упродовж роботи над сценарієм історія пережила декілька кардинальних змін. Суттєво на нього вплинув приїзд колективу до Італії. Багато цікавих сюжетних ходів і деталей підказали справжні заробітчани. Зумовили зміни і трагічні обставини - смерть виконавця однієї з головних ролей - Віталія Лінецького посередині зйомок, що змусило докорінно змінити другу половину фільму.

“Наш фільм про заробітчанку, яка не може знайти своє місце в далекій Італії, її тягне до рідної домівки. Героїня вирішує, попри тяжкі випробування, врятувати свою родину. Також, у неї є персонаж, можна сказати це «alter ego», людина, яка зреклася свого рідного, і в результаті понесла моральне і духовне покарання. І це дуже складана роль, тому що зіграти самозречення надзвичайно важко. Наталі Васько це блискуче вдалося. Можливо, ми трохи не розуміли одне одного під час зйомок, але коли я склеїв фільм докупи, побачив, наскільки блискуче виконана ця роль”, - каже режисер кінострічки Тарас Ткаченко.

Режисер кінострічки Тарас Ткаченко

Наталія Васько зіграла українську жінку Галину, яка поїхала на заробітки до Італії і залишилась там жити з іншим чоловіком. Актриса каже, що коли читала сценарій - плакала, їй здавалось, що вона знає жінку, яку доручили зіграти.

На допрем'єрний показ завітала виконавиця однієї із ролей, Наталя Васько

“Тема чіпляє майже кожного. У когось батьки, сестри, рідні, сусіди ходили по чужих світах. Хтось повертався, а хтось ні. Україна перемішана з Португалією, Іспанією, Італією, Німеччиною. Наші люди є всюди. Найважче те, що називають “не зректися свого гнізда”, країни. Коли я приїхала в Геную на зйомки, уже на другий день за собою спостерігала, що Україна для мене здавалась так далеко-далеко. А тут, в Італії, все так правильно, ходиш по мистецтву, дивишся на мистецтво, торкаєшся до нього. Картини, мозаїка, малюнки, архітектура. Хтось повертаєтеся після “солодкого” шматка, а хтось ні. Моя героїня піймала оцей шматок, боязкість відповідальность і труднощі”, - ділиться враженнями актриса Наталія Васько.

Творчий колектив розповів про процес зйомок фільму

Каже, що там, в Генуї, є багато жінок, які не знають куди їм повертатися. В них є сміливість там проторювати шлях в, але вони не знають, що робити з рідною домівкою.

Режисер кінострічки розповідає, що українське кіно нове для світу, але якщо збережуть той темп зйомок, який є зараз, то підйом гарантований. Через 2-3 роки у світі почнуть говорити про феномен українського кіно, як говорять про іранське чи румунське кіно, яким надихаються американські кінорежисери.

Охочих переглянути кіно раніше всіх, виявилось чимало

Фільм знімався упрдовж трьох років. Адже запуск у виробництво припав на початок 2014 року, коли революційні події в Україні були в самому розпалі. Навесні того року вдалося відзняти лише половину фільму і через проблеми з фінансуванням зйомки було призупинено.

“Я не знаю скільки грошей пішло на кіно, бо почали знімали його коли був долар по 8 гривень, а закінчили коли 20 з чимось. Але ситуація в тому, що держава дає гроші 50 на 50. Отримали 8 мільйонів гривень у грудні 2013 року. Були величезні перерви у фінансуванні. Багато приватних інвесторів відмовились від своїх зобов'язань”, - додає Тарас Ткаченко.

Фільм реалістичний та демонструє українську ментальність

На перегляд фільму зібралось чимало людей. Заповненим був майже увесь кінозал. Варто сказати, що фільм, направду, емоційний, відвертий та правдивий. Кожен сюжет має свій сенс. Багато українського колориту, мови, проблематики. Професійна гра акторів додала кінострічці реалістичності.

Хмельничани фотографувались із акторкою та режисером фільму

“Це справжній український фільм, про наші реалії, але він дуже печальний. Тема розкрита і, мені здається, дещо перебільшені моменти знущання над українцями в Італії. Хоча воно так і є, але можна було показати ті сцени трохи в іншому варіанті. Та всі ми люди і проблеми у нас однакові”, - розповідає генеральний директора Хмельницької обласної телерадіокомпанії «Поділля-центр» Тетяна Колісниченко.

Кіно знімали в Україні та Італії

“Фільм дуже справжній, але ніби якийсь недосказаний. Можливо, то й на краще, коли ти виходиш з кінозалу і ще щось додумуєш. Взагалі, для мене це перший український фільм. Очікування від нього виправдались. Історія близька моїм друзям і однокласникам. Я з того покоління, чиї батьки масово їхали на заробітки. У багатьох розвалилися сім'ї. Можливо цей фільм когось зупинить від такого кроку”, - ділиться враженнями від перегляду журналіст Тетяна Гуща.

Наталія Васько усім охочим підписала листівки

Офіційна прем'єра фільму запланована на 10 листопада цього року.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую