ye-logo.v1.2

У хмельницькій філармонії показали найяскравішу імпрезу сезону – оперу «Украдене щастя»

Культура 4522

Хмельничани переглянули головну музичну прем'єру осені.

Учора, 28 жовтня, в хмельницькій обласній філармонії відбулась прем’єра опери «Украдене щастя» за однойменним твором Івана Франка. Приурочили її показ до 160-річчя із дня народження відомого українського письменника, поета, публіциста і громадського діяча.

Оперу «Украдене щастя» на лібрето Максима Рильського вперше поставили у 1960 році у Львові. Відтоді вона стала справжньою репертуарною окрасою оперних театрів України. У музиці Юлія Мейтуса витвір Івана Франка знайшов надзвичайно тонке та глибоке відтворення. Він чудово розкриває психологію людських відносин, змальовую індивідуальні характеристики головних героїв драми.

Участь у постановці опери взяли усі кращі творчі сили хмельницької філармонії. Музичний супровід здійснив Академічний симфонічний оркестр, народну пісню й танець на сцені демонстрували хор та балет Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля». Анну, головну героїню п’єси, блискуче зіграла заслужена артистка України Фатіма Чергіндзія. Роль Миколи Задорожного, чоловіка Анни, виконав лауреат міжнародних конкурсів, соліст Львівської обласної філармонії Назар Тацишин. Михайла Гурмана грав лауреат міжнародних конкурсів Степан Дробіт.

Опера зібрала чимало глядачів

«У хмельницькій філармонії дуже добрий і дружелюбний колектив, - розповідає про співпрацю із хмельницькими артистами соліст зі Львова Назар Тацишин. - Молодий запал відчувається і робота, яку роблять філармоністи дуже велика. З більшістю солістів я знайомий раніше. Дуже тепло мене прийняли».

Актори майстерно виконали свої ролі

«Це трагедія про тимчасове щастя. Кожна жінка хоче бути щасливою і мати кохання в житті, - розповідає про свою героїню виконавиця головної ролі Анни – Фатіма Чергіндзія. - Але я не хочу щоб у когось така трагедія сталась в реальному житті. В опері все дуже трагічно закінчується. Надзвичайно страшно таке пережити».

Роль Миколи Задорожного виконав Назар Тацишин

Постановку опери доручили вже знайомий хмельничанам за минулими оперними виставами режисер Івано-Франківського Академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. І. Франка Орест Пастух. Допомагав режисеру у постановці талановитий соліст Степан Дробіт.

Участь у постановці взяли "Козаки Поділля"

«У Хмельницькому спільно з режисером Орестом Пастухом поставили уже дві опери. Роль Михайла Гурмана дуже складна психологічно. Персонажа можна порівняти зараз з нашими хлопцями, які воюють а зоні АТО. Вони повертаються з війни, і всі плани, які вони мали до того, всі змінились. Так саме вийшло в Михайла Гурмана, якого відправляють на війну у Сербію, а його дівчину таємно видають заміж за Миколу»,- каже Степан Дробіт.

Для участі у постановці опери запросили львіських артистів

Артист називає свого героя Михайла божевільним чоловік, який хоче перевернути весь світ так, як він хоче. Але йому це не вдається, а призводить до трагедії.

На сцені показали справжній український колорит

«Я вперше на пришла на оперу. Актори дуже емоційна грали. Навіть коли я не могла за співом зрозуміти слів, я розуміла зміст за музикою і мімікою акторів. Сюжет добре прослідковувався. Із задоволенням піду на оперу ще раз», - каже хмельничанка Анна Філіпчук.

Опера закінчується смертю одного із головних героїв

Сподобалась постановка опери і Катерині Олійник. Дівчинка каже, що переглядала неодноразово «Украдене щастя» у театральній постановці, але, зізнається, що опера їй сподобалась більше. Вразила її надзвичайно чуттєва гра акторів. 

Ті, хто не встиг переглянути прем’єру опери «Украдене щастя» 28 жовтня, має чудову нагоду побачити її у неділю, 30 жовтня. Показ відбудеться о 17.00 годині. Квитки у касі, вартість від 50 до 70 гривень. Деталі за телефоном: 79-44-74.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую