ye-logo.v1.2

Нульова смертність на дорогах Хмельницького. Утопія чи реальність?

Суспільство 5670

У міській раді 2 листопада відбудеться круглий стіл «Безпека руху у Хмельницькому: простір для спільних дій».

Справжнім відкриттям за останні роки стало для мене невелике місто Івано-Франківськ, або Станіславів, як його ностальгійно називають поляки. Молода команда реформаторів (начальники управлінь в цьому місті - це молоді хлопці 25-35 років) реалізовує в цьому історичному і культурному центрі Прикарпаття ряд абсолютно інноваційних для решти України проектів. Починаючи від революційного «Теплого міста» і аж до транспортної реформи, яку починають копіювати інші міста.

Підчас нещодавного ВелоФоруму 2016, який відбувся в Харкові (а відомо, що велосипедне середовище часто буває локомотивом змін планування міста), хлопці з Івано-Франківська зривали найбільші аплодисменти учасників з 26 українських і 5 європейських міст, а на перервах їм не було проходу. Активісти буквально не давали хлопцям проходу, засипуючи питаннями про те, як обхитрити застарілі норми ДБНів і ГБНів і як почати впроваджувати в своїх містах реальні зміни на дорогах.

З Віктором Загребою на Люблінському форумі

Vision Zero заснували Віктор Загреба, Андрій Коман і Андрій Черніков. Хлопці взялися пропагувати у своєму місті та інших містах країни ідею "Нульової смертності". Ця концепція створена у Швеції і передбачає вона, що будь-які дорожні смерті — неприпустимі, і що треба прагнути звести цю цифру до нуля.

Шведи вирішили, що винуватити людей за аварії – непродуктивно. Бо люди завжди помилялись і будуть помилятись. Але що тоді продуктивно? Побудувати розумну і безпечну систему менеджменту безпеки («safe system»), в якій кількість смертей буде постійно знижуватись, поки не знизиться до нуля. Цей підхід показує вражаючі результати в Швеції, Британії, Данії, Голландії та інших країн ЄС. Понад 500 великих міст Європи вже досягнули нульової смертності!
Хмельничани мають нагоду особисто познайомитись з івано-франківськими реформаторами і почути про перелік змін, необхідних для впровадження сучасних світових норм безпеки на дорогах в своєму місті.

Отож, 2 листопада на 16.30 чекаємо вас у міській раді (Зелена зала) відбудеться круглий стіл «Безпека руху у Хмельницькому: простір для спільних дій», на якому зберуться не лише команда Vision Zero, а й керівники дотичних до проблеми профільних управлінь і громадських організацій.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую