ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Варити варення можна навіть взимку

9 Листопада 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4186
Ірина Сова може зварити варення з кропиви та з бузини, конфітюр із кульбабки та із акації, полуничний мармелад із цедрою апельсина
Ірина Сова може зварити варення з кропиви та з бузини, конфітюр із кульбабки та із акації, полуничний мармелад із цедрою апельсина Фото: автора

Хмельничанка Ірина Сова перетворює звичну процедуру заготівлі ягід, фруктів та плодів у вишукані десерти

Чи доводилося вам колись куштувати конфітюр із помідорів та перцю чилі або із дині й мартіні? А як щодо цибуляного мармеладу чи варення з пива? Це все не фантазії божевільного гурмана, а цілком реальні десерти, які для своїх рідних, друзів та знайомих ось уже п’ятий рік поспіль варить хмельничанка Ірина Сова. Лікар за освітою та професією, перебуваючи у декретній відпустці, знайшла для себе цікаве захоплення — почала варити нетрадиційне й незвичне варення.
«Спочатку всі заготовки на зиму ми робили разом із мамою за старими перевіреними рецептами. Проте одного разу мені захотілося додати до класичного поєднання «ягоди-цукор» якоїсь родзинки. Починала із ванілі та кориці, — пригадує пані Ірина. — Потім у хід пішли й інші спеції. Такі смаколики користувалися величезним попитом серед моїх друзів. Ця справа можливо так би й залишилася буденним домашнім захопленням, якби одного разу я не взяла участь у благодійному аукціоні, на якому збирали гроші для важкохворої дитини. Моє варення стало на ньому одним із лотів і розкупилося вмить. Після цього я замислилася над тим, щоб зайнятися цією справою серйозно. Розпочалися сміливі експерименти, в результаті яких на світ народилися найнесподіваніші ягідно-плодові мікси».


Вишня з шоколадом та м’ятою, полуниця з базиліком, кавун із м’ятою, полуниця в шампанському, дика черешня з горішками та коньяком... І це далеко не весь перелік.

Ірина Сова може зварити варення з кропиви та з бузини, конфітюр із кульбабки та із акації, полуничний мармелад із цедрою апельсина... Асортимент сонячних смаколиків такий різноманітний та обширний, що визначитися із вибором практично нереально. Сама ж жінка запевняє, що їй не цікаво повторюватися й тому вона щоразу шукає все нові поєднання. «Технологія приготування стандартна — сировина змішується з цукром, вариться у декілька підходів. Лише наприкінці додається незвичний інгредієнт — спеції, какао, алкоголь, горіхи, насіння тощо. Я ніколи не варю варення із цукрового сиропу. Завжди засипаю плоди цукром й чекаю, щоб вони пустили власний сік. Виключення становлять конфітюри з квітів та кропиви. У них немає соку, тому доводиться варити окремо сироп. Спеції використовую неподрібнені, адже якщо покласти їх у меленому вигляді, то варення втратить прозорість і стане каламутним. Іноді загущую консистенцію агар-агаром. Це дозволяє скоротити час приготування продукту й зберегти більше вітамінів, які, як відомо руйнуються від тривалої термічної обробки. Зберігається таке варення протягом року в звичайній кладовці. На 1 кг ягід я беру якмінімум 700 г цукру. Що ж до різних смакових наповнювачів, то коньяку на цю порцію піде 100-150 мл, какао — 50 г, спеції — за смаком».


За словами пані Ірини, зима також чудова пора для приготування варення.

Взимку у продажу також є багато плодів та фруктів. Це яблука, цитрусові, ківі, банани, гарбуз. З останнього виходить неймовірно смачне варення із додаванням апельсинів та гарбузового насіння. «Найбільше для цього підходить гарбуз сорту Мускат де Прованс. Він дуже солодкий, яскравий і ароматний, — ділиться господиня. — Минулого року я варила «Різдвяне» варення з глінтвейну із грушею. Це французький рецепт із моїми невеличкими корегуваннями.
Загалом нічого важкого у цій справі немає. Ви можете поєднувати плоди та добавки на власний розсуд та смак. Чіткої рецептури тут немає. Головне — дотримуватися стерильності. Якщо варення здається вам засолодким, сміливо додавайте кислинку — лимонну кислоту або лимон. Хочеться пряного — беріть ваніль та корицю. Вмикайте фантазію, експерементуйте й тіште своїх рідних смаколиками». 

порадник, варення, рецепти від майстрів, сонячне варення, Сова Ірина

Коментарі:

  Так  Ні, дякую