ye-logo.v1.2

Про квоти на україномовну музику, або чому програмні директори викидають її у смітник (ОПИТУВАННЯ)

Культура 3434
Фото: media.slovoidilo.ua

Відтепер у радіоефірі звучатиме щонайменше 35% україномовної музики.

Закон, який зобов'язує радіостанції транслювати в ефірі не менше як 35% україномовних творів, набув чинності 8 листопада.

Верховна Рада ухвалила цей закон ще 16 червня. Але набув чинності він тільки тепер – через 4 місяці після опублікування. 

Зокрема, документ передбачає введення норми, згідно з якою частка пісень державною мовою має становити не менше 35% від загального часу звучання пісень, які розподіляють упродовж доби. А ті радіостанції, які за умовами ліцензії транслюють щонайменше 60% пісень офіційними мовами Європейського Союзу, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 25%.

Згідно з прикінцевими положеннями, протягом першого року квота становитиме 25%, протягом другого - 30% і з третього - 35%.

При цьому Національна рада контролюватиме виконання квот на підставі добових моніторингів. А за невиконання цієї норми передбачено штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору.

Ми запитали у місцевих лідерів музичного світу, як до цього закону ставляться вони.

Андрій Зоін, керівник ГО «Територія», організатор фестивалю «Республіка»:

Я – за! Дивно, що є люди, які проти цього закону, хоча напевно їм за це хтось платить. Ми живемо в Україні, і, на мою думку, навпаки 35% мало б бути для іншої, не україномовної музики (пісень).

Коли подорожую світом, то в Іспанії мені подобається чути іспаньску музику і мову на радіо,у Франції — французську, в Польші — польську. Тому звичайно, цілком логічно чути з українького радіо україномовний продукт.

Матеріалу, щоб заповнити 35% радіоефіру вистачить, а не вистачить, то напишуть. Цей закон буде спонукати писати пісні українською мовою. Мене взагалі веселять і дивують українські гурти, які співають неукраїнською, і які скаржаться, що їх нікуди не кличуть.

Тому я схвалюю цей закон. На мій погляд, він на часі і може змінити ситуацію на наших радіостанціях, і взагалі у нашому шоубізі, тільки на краще.

Михайло Тристан, співзасновник і керівник ГО «Мистецьке об'єднання Спалах»

Загалом, це правильно, що прийняли такий закон. Звісно хотілося б, щоб радіостанції самі до цього дійшли, а не тоді, коли закон їх примушує. Бо зараз же крутять будь-що, аби за це платили.

Якісна українська музика є, просто у виконавців немає грошей, щоб її записати. Вони змушені їздити виступати по клубах, будинках культури і стадіонах, щоб назбирати на альбом і втриматися на плаву. Тут такі гроші не заробиш, порівняно з тим, якби їхні треки були в ротації на радіо.

А радіостанції мають студії, де можна було б якісно записатися. Але в українських виконавців немає стільки грошей, щоб це зробити, не кажучи вже про саму ротацію на радіо. Є звісно декілька інтернет ресурсів, які пропагують українську музику. Але переважно гурти самі займаються своїм просуванням. І часто роблять це у соціальних мережах, тому що концертні директори є в лічених гуртів.

Та, чесно кажучи, поки грошей не буде, нічого не зміниться. Зараз радіостанції зіткнуться з проблемою нестачі якісного контенту. Тому що заповнити навіть половину ефіру є чим, питання в тому, яким він буде? Гопца-дрипца-гоп-ца-ца?... Якісного українського контенту насправді не так вже й багато. До того ж мова йде про великі гроші. Самі посудіть: потрібно 1000 виконавців, щоб набрати контент, і на кожного витратити хоча б по 100 доларів. Скільки виходить? Хтось же повинен за це платити... А якби радіостанції давали можливість ротації не дуже відомим, але справді талановитим гуртам і виконавцям, була б інша справа.

Сергій «Сєня» Присяжний, вокаліст і гітарист українського гурту «Мотор'ролла»:

В мене думка така, що цей закон був необхідним для того, щоб створити ситуацію, яка би спонукала українських авторів до написання нових творів, і в результаті чого ці твори потрапляли б на радіостанції. Щоб нарешті автори відчули підтримку від держави, в плані розвитку сучасної естрадної культури. Тому я дуже радію з того приводу, що, на жаль, дуже пізно, але цей закон прийняли.

В радіобізнесі існує свій порядок, скажімо, надходження пісень на радіостанції. В нашій країні є декілька компаній, які акумулюють всю сучасну творчість і формують спеціальні збірки пісень, розсилаючи їх на радіостанції України. При чому це відбувається протягом останніх 10 років. Всі без винятку радіостанції щотижня отримують новий матеріал, в тому числі й україномовний. А тепер питання до програмних директорів українських радіостанцій: де ці пісні? Вони просто не слухаючи, викидають їх у смітник, бо вигідніше крутити те, що й всі решта. Тому відтепер вони змушені будуть виконувати те, що повинні були б робити раніше. А якщо не будуть, то їх штрафуватимуть, аж до закриття радіостанцій.

Андрій Журба, фронтмен гурту «STANZA»:

Все, що ми творимо зараз - це пісні українською та англійською мовами. Мабутній альбом гурту здебільшого складається з україномовних пісень. І на це вплинув аж ніяк не закон ухвалений ВР, а Революція Гідності, яка дуже багато чого змінила в нас, українцях, як у ставленні до своєї країни, так і до своєї мови.

До цього закону я ставлюсь абсолютно нормально. І погодьтеся, українська мова - одна з найспівучіших у світі.

А на концертах ми, як співали, так і будемо співати хіти з попереднього альбому. Адже своїми піснями, як на українській, так і на російській мові збираємо досить великі суми коштів на великій кількості благодійних концертів для наших хлопців, що воюють на сході.

 

До речі, в Експертному висновку звіту Ради Європи (про розподіл повноважень інституцій у сфері інформаційної політики та медіа в Україні), який опублікували "Українські новини", йдеться, що норма статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», згідно з якою не менше 50% мовлення телерадіоорганізації має становити національний (вітчизняний) аудіовізуальний продукт (або українська музика у випадку радіо), суперечить законодавству ЄС. Зокрема Франція знизила свою квоту з 50% до 40% після переговорів з Комісією ЄС.
 

Коментарі:

master 13.11.2016 17:36

Не только законы нужно принимать, а всячески водействовать развитию украинской музыки, потому что владельцы радио, как всегда, перетрут с контролирующими службами и дальше будут крутить рус-попсу.

11.11.2016 06:14

Не так важливо не те якою мовою співають, а те, що оспівують. Деякі російською мовою люблять Україну щиріще ніж дехто українською.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую