ye-logo.v1.2

Тричі поранений під час Революції Гідності хмельничанин розповів про свої майданівські будні

Євромайдан 5059
Сергій тричі був поранений
Сергій тричі був поранений. Фото: із Фейсбуку

Майдан перевернув життя Сергія Дороша.

Сергій Дорош стояв на Майдані із перших днів. Йому не подобалась відверто антиукраїнська політика Табачника та Януковича. Під час Революції Гідності, тоді ще 23-річний хлопець, тричі був поранений. Востаннє, у лютому 2014 року, куля влучила у стегно. Хлопець довго лікувався у Київському військовому госпіталі та Німеччині, реабілітацію проходив на Кіпрі.

До подій на Майдані Сергій займався різного роду підробітком. Як кожна молода людина, намагався знайти себе. Закінчив Хмельницький кооперативний торговельно-економічний коледж, де здобув професію менеджера. Та події Революції Гідності перевернули життя хлопця з ніг на голову.

Події, які змінили історію

“Ми з друзями якраз спускалися з карпатських гір. Вже вдома по телебаченню побачили, що по всій Україні відбуваються акції протесту. Мені відверто не імпонувала політика Табачника та проросійські погляди Януковича. На той час усім було зрозуміло, що рухатись в бік Москви - безглуздя. Тому й 25 листопада я прийшов на головну площу Хмельницького, а ввечері наступного дня вже був на Майдані у Києві”, - розповідає Сергій.

Каже, що Майдан вразив його великою кількістю молоді з всієї України. Там зав'язав багато знайомств, дивувало, що люди просто так приносили їм чай і бутерброди. Молодь співала українські пісні, спілкувалась, танцювала.

“Коли я приїхав до Києва, то було два Майдани - на Європейській площі політичний і студентський на Майдані Незалежності. Я осів на студентському. Молодь була зі всієї України. Там вперше спілкувався з великою кількістю студентів із східних областей і був трохи вражений. До того мав деякі стереотипи стосовно вихідців із Східної України. Ми співали українських пісень, навіть націоналістичного спрямування, почути їх в Києві для мене було чимось дивним”, - зізнається майданівець.

Сергій Дорош був на Майдані від самого його початку

Сергій розповідає, що перші дні усі активно спілкувалися, сиділи біля бочок з багаттям. Вже пізніше їх залучили до охорони Майдану. Каже, що перед тим, як мали розганяти студентський Майдан, його із товаришами відпустили відпочивати.

“Власне перед розгоном нашу зміну відпустили спати. Нас на нічліг прийняла киянка. Вже вранці ми побачили в новинах, що відбулось, і відразу вирушили до Михайлівського собору”, - пригадує Сергій.

За його словами, усі пережиті дні на головній площі країни надзвичайно знакові у його житті. Та найбільше хлопця вразила самоорганізація, коли під час одного із боїв люди стояли уздовж вулиці і з одного кінця в інший передавали бруківку. Це були живі ланцюги довжиною по 200-300 метрів.

Перше поранення хлопець отримав на Банковій, каже, тоді це називали провокацією. Хлопця зачепило світлошумовою гранатою.

25-річний хмельничанин був тричі поранений

“Друге поранення отримав 19 чи 20 січня на Грушевського. Ми тоді ішли “черепахою”, якийсь беркутівець кинув гранату і вона вибухнула біля мене. Третє «спіймав» ввечері 18 лютого, під час штурму самого майдану Незалежності, на Хрещатику, під будинком профспілок. Тоді куля перебила мені кістку на правій нозі. Потрапила в праве стегно, тому тривалий час я пересувався на милицях», - ділиться спогадами Сергій.

Потім було лікування у Київському військовому госпіталі. Завдяки діаспорі й волонтерам два тижні лікувався у Франкфурті. Пізніше була реабілітація на Кіпрі.

Зараз хлопець повністю здоровий і може вільно рухатись

«Результат лікування був. Зараз я можу ходити, а це мене вже тішить. Відчуваю себе абсолютно повноцінною людиною. Коли зміна погоди, то поранення, звісно, дають про себе знати», - каже Дорош.

Життя сьогодні

Зараз Сергію Дорошу 25. Він живе в Києві, навчається на столяра, паралельно працює. Каже, що захотілося у роботі мати більше творчості, а столярка дозволяє її реалізовувати найкраще. Після початку антитерористичної операції, неодноразово із волонтерами возив допомогу для наших бійців на Схід.

Сергій неодноразово разом із волонтерами їздив у зону АТО

Про майбутнє України не береться говорити, бо не може судити її долі. Але Революція Гідності змінили не лише його життя, молодого українця, а й напрямок руху всієї держави.

«Майдан не досяг всіх своїх прагнень. Ми домоглися тільки одного — повалу режиму Януковича. Керувати прийшла нова влада, яка теж не сильно задовольняє більшість майданівців. Але Тарас казав: «Борітеся – поборете!» - стверджує Сергій Дорош.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую