ye-logo.v1.2

Хмельничани вшанували пам'ять жертв голодоморів

Суспільство 4808

Скорботною ходою містяни пройшли центральними вулицями Хмельницького.

Із лампадками, квітами і колосками в руках хмельничани пройшли скорботною ходою вулицями міста. Разом з усією Україною, містяни вшанували пам’ять жертв голодоморів. Цей День щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада.

Сотні хмельничан сьогодні, 26 листопада, прийшли на майдан Незалеждності, до пам’ятника «Віри.Надії. Любові». Там сформували колону і вирушили вулицею Соборною, Героїв Майдану та Свободи до пам’ятника “Ангел Скорботи”.

Вже біля пам’ятника, рівно о 16:00 годині відбулась загальнонаціональна хвилина мовчання. Священники відслужили панахиду за жертвами голодоморів. До постаменту “Ангел Скорботи” поклали лампадки, квіти, колоски і навіть калину.

«Я кожен рік приходжу без ніяких там запрошення. Сам. Віддаю шану родичам, які загинули під час Голодомору 1932-1933 років. В мене навіть їх фотографії нема. Батько мій народився у 1927 році, згадує, що він теж був опухлий. Мого діда в 1937 році розстріляли, як ворога народу. Я з тим жив все життя. Старші люди запевняли, що не треба цього згадувати. Я вважаю, що такі заходи потрібні, бо байдужість руйнує людей», - розповідає хмельничанин Дмитро Пущинський.

Колона стартувала із головної площі міста

Хмельничанка Ольга Ластовська розповідає, що у родині її мами за тиждень від голоду померло шестеро людей. Каже, що хоронити не було кому, тому ще живі лягали коло мертвих, і теж йшли у вічність.

Хмельничани несли лампадки у руках

«Це була моя бабуся, тітки і дядьки. Вони жили на сході нашої країни. Вдалося вижити тільки моїй мамі. Розповідала, що їли все що могли. Одна сестричка дуже була голодна, найшла шкіряний черевик, його нагріла на вогні і почала їсти. Так, бідна, і померла. Інша сестра пролізла на горище, там миші носили під глину квасолю. Вона така була квола і голодна, що не могла втриматися і злізти, щоб зварити її, тому наїлася сирої і померла», - зазначає пані Ольга Ластовська.

Містяни пройшли центральними вулицями 

Пані Ольга каже, що не забуває і кожного року приходить пом’янути загиблих родичів. Бо їх життя було обірване передчасно і несправедливо.

Колона рухалась до пам'ятника "Ангел Скорботи"

Загадати безневинних жертв сталінського режиму прийшли сотні хмельничан

Люди приходили із лампадками, колосками і калиною

 

У той же час, в Національній академії держприкордонслужби відбувся флешмоб та уроки пам'яті.

«Люди не спроможні щось змінити в минулому, але в змозі дати йому об'єктивну оцінку, а також винести з того уроки і запобігти поверненню гірких і драматичних сторінок історії. Всебічні, правдиві знання допоможуть уникнути подібних катастроф у майбутньому. Головне – не допустити цього у теперішньому суспільстві. Це стане найбільшим вшануванням пам'яті жертв страшної трагедії», – зазначив ректор академії генерал-майор Олег Шинкарук.

Курсанти, у знак пам'яті про жертви Голодоморів взяли участь у Всеукраїнській акції «Запали свічку», в рамках якої у підрозділах та на кафедрах навчального закладу запалали свічки пам’яті.

 Молебень біля "Ангелу Скорботи" транслювалась в прямому ефірі на сайті "Є". Пропонуємо вашій увазі запис ефіру:

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую