ye-logo.v1.2

Як не захворіти на грип: 9 простих порад і звичок

Суспільство 3146
Поріг захворюваності в області не перевищений
Поріг захворюваності в області не перевищений. Фото: np.pl.ua

Фахівці дали відповідь на запитання, як не захворіти грипом, і що для цього треба робити.

 За даними МОЗ України, за останній тиждень у 5 областях (Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Луганській та Чернівецькій), а також у столиці захворюваність на грип та ГРВІ перевищила епідемічні пороги.

Як повідомили в обласному лабораторному центрі МОЗ України, на Хмельниччині з 28 листопада по 2 грудня показники захворюваності близькі до епідеміологічного порогу на 3 відсотки. За цей період на грип та ГРВІ захворіло 6286 осіб, них - 4791 дитина. Найбільше хворіють школярі від 5 до 14 років. А от місто Нетішин перейшло епідпоріг. Міській владі запропонували ввести обмежувальні заходи.

«Тож за останній тиждень на Хмельниччині було госпіталізовано 269 хворих. З них - 180 дітей. В основному госпіталізували дітей до 4 років. Летальних випадків лікарі не зафіксували. Однак уже лабораторно підтвердили циркуляцію вірусу грипу типу А», - повідомляє заступник директора держустанови «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Ярослав Главацький.

Як не захворіти на грип?

Найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу — щорічна вакцинація. Та якщо притримуватися простих правил, то навіть без вакцини шанси вберегтися від захворювання виростають в рази. Декілька важливих порад від медиків допоможуть уникнути хвороби в розпал сезону грипу.

1. При появі перших ознак захворювання – залишайтеся вдома, адже Ви є джерелом інфекції для інших здорових осіб. Не займайтесь самолікуванням, а терміново звертайтесь до лікаря!

2. Уникайте місць скупчення людей, намагайтесь не перебувати поруч із людьми з ознаками респіраторної інфекції, витримуйте, по можливості, хоча б мінімальну захисну відстань.

3. Якщо Ви кашляєте або чхаєте у «людних місцях» необхідно прикривати ніс та рот хустинкою, або носити захисні маски, тримайтесь при цьому подалі від інших, щоб вберегти їх від хвороби.

4. Потрібно часто мити руки з милом, особливо після того, як Ви кашляли або чхали. Ефективним є протирання рук вологими серветками.

5. Намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, оскільки вони є можливими “воротами” проникнення віруса.

6. Харчуйтесь повноцінно. Вживайте м'ясні, рибні, молочні страви їжу збагачену вітамінами (капуста, морква, червоний буряк, цитрусові). Не забувайте про природні фітонциди – часник, цибулю, хрін.

7. Постійно провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання. Вірус грипу знищується при вологості повітря більш 50 відсотків.

8. При виявленні хворих в організованих колективах, необхідно їх своєчасно ізолювати та проконсультувати у лікаря.

9. Якщо в сім’ї є хворий на грип, то необхідно ізолювати його в окреме приміщення, або відокремлювати ширмою. Під час спілкування з ним необхідно надягати маску, яку змінювати кожні 4 години.

Лікарі радять робити щеплення впродовж усього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти хворобі. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую