ye-logo.v1.2

Хмельничан запрошують створити електронні сервіси, які допоможуть контролювати владу

Суспільство 1883
Хмельничани можуть самі створити сервіси е-демократії.
Хмельничани можуть самі створити сервіси е-демократії.. Фото: автора

На це навіть готові дати 2 мільйони гривень.

 Впливати на владу, контролювати і взаємодіяти з нею – ось чого можуть досягти хмельничани, взявши участь у конкурсі проектів сервісів електронної демократії. Умови й можливості Національного конкурсу ІТ-проектів EGAP Challenge презентували сьогодні, 9 грудня, у Хмельницькій міській раді.

«Метою конкурсу є запровадження нових інструментів е-демократії, які допоможуть громадянам отримувати нові якісні сервіси, ефективно взаємодіяти та безпосередньо впливати на владу, а владі – досягти нового рівня прозорості та ефективності», - розповідає керівник програм у сфері е-демократії та е-врядування громадської організації «Фонд місцевого розвитку» Катерина Шкльода.

Як вона пояснює, конкурс розпочався на початку року, наразі стартував уже другий його цикл, який триватиме впродовж листопада 2016 – травня 2017 року. Він націлений на відбір та підтримку ІТ-проектів у чотирьох напрямах: екологія, інфраструктура, освіта та агропромисловість. Стартовий призовий фонд становить 2 мільйони гривень.

«До прикладу, вже здобули популярність в Україні такі інструменти е –демократії як електронні петиції, Відкрите місто, електронна черга в садочки. Зараз в інтернеті значно більше людей, ніж на вулиці, тому влада і громадськість завдяки таким сервісам може легше комунікувати. Крім того, це може привабити інвесторів, підвищить довіру до влади тощо, - каже Катерина Шкльода.

З її слів, учасниками конкурсу може стати будь-хто, навіть той, хто не зовсім розуміється на ІТ-сфері, адже головне - мати креативну ідею. Громадські організації або активісти, волонтери або ІТ-спеціалісти, комерційні установи чи органи влади зможуть легко подавати свої стартапи.

«Не варто лякатися, для початку треба мати ідею, за допомогою якого ресурсу можна об’єднати громадськість і владу, зробити її доступною, чи створити базу даних, яка допоможе виявляти інформацію», - додає керівник програм.

Уже цими вихідними, 10 і 11 грудня в Одесі і Вінниці, а 17 і 18 грудня - в Дніпрі і Луцьку відбуватимуться «креативні вікенди» для людей, які мають лише креативні ідеї. Це неформальне спілкування, інтерактивні форми роботи над тим, щоб зробити ідеї сталими, залучити найбільшу кількість людей до взаємодії, зрозуміти, як залучати користувачів.

Довідково. Програма «Електронне врядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP) спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, що допомагатимуть вдосконалити якість врядування, покращать взаємодію влади та громадян та сприятимуть соціальним інноваціям в Україні. Програма EGAP фінансується Швейцарською Конфедерацією і виконується Фондом Східна Європа та Фондом InnovaBridge.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую