ye-logo.v1.2

Режисер першого безалкогольного весілля на Хмельниччині святкує ювілей

Культура 3262
Тамара Скородим на святкуванні 75-річчя обласного науково-методичного центру культури і мистецтв, у вересні 2014 року
Тамара Скородим на святкуванні 75-річчя обласного науково-методичного центру культури і мистецтв, у вересні 2014 року. Фото: з архіву обласного науково-методичного центру культури і мистецтв

Тамару Скородим знають на Хмельниччині за її проектами і організованими святами більше, можливо, аніж в обличчя, але вона для всіх – енерджайзер, генератор ідей і просто весела жінка.

Так з любов’ю називають колеги обласного науково-методичного центру культури і мистецтв свого колишнього директора Тамару Станіславівну Скородим. 

З простої дівчини, з багатодітної родини завдяки непосидючому характеру, бажанню навчитися новому, стати професіоналом, гострому розуму і поваги до людей, вона перетворилася на талановитого режисера, гарного керівника, який зумів об’єднати навколо себе творчу команду професіоналів та однодумців на теренах культурно-просвітницької роботи і народної творчості.

Народилася Тамара Скородим 13 грудня 1946 року в селі Ружична, у родині, де часто звучала музика, адже батько був музикантом. Після школи Тамара закінчила бібліотечний факультет Кам’янець-Подільського культурно-освітнього училища. Але бібліотекарем стати не судилося, працювала за направленням у Ярмолинецькому районі, методистом районного будинку культури.

Активну, молоду дівчину, яка гарно співала, брала активну участь у художній самодіяльності та й готувала цікаві програми, помітили і запросили в обласний Будинок народної творчості у Хмельницькому. Працюючи там, Тамара свій фах вдосконалює, навчаючись заочно на факультеті режисури масових свят у Київському інституті культури. Після закінчення інституту працює спочатку методистом і займається агітбригадами, а з 1977 року по 1997 очолює обласний Будинок народної творчості.

П'ять колишніх директорів обласного науково-методичного центру культури і мистецтв: (зліва направо) Петро Слободянюк, Тамара Скородим, Альбін Тарчевський, Микола Лебедєв, Валентина Бугера на святкуванні 70-річчя центру у 2009 році. 

За 20 років колектив, очолюваний Тамарою Станіславівною, багато зробив для розвитку самодіяльного мистецтва, народної творчості, клубної, культосвітньої роботи в області.

Тамара Скородим і Митрофан Лепший, завідуючий відділом фолькльору і етнографії центру.

«В парі з Петром Яковичем Слободянюком вони були творчим тандемом, який формував, можна так сказати, обличчя культури області. – каже Валентина Вибодовська. Скільки цікавих обласних свят було підготовлено і проведено за їхньої режисури. Я прийшла на роботу в 1981 році. Спочатку не хотіла їхати у Хмельницький, а мені кажуть в інституті під час розподілу: «Там такий директор, така чудова жінка – професіонал. Весела, комунікабельна, творча людина. Стільки компліментів було сказано на її адресу і не випадково, бо Тамару Станіславівну знали далеко за межами області і в навчальних закладах, і в міністерстві культури. Пропрацювавши багато років із нею, переконалася на власному досвіді. До того ж Тамара Скородим володіє неабияким ораторським мистецтвом, коли вона виступала на семінарах, люди просто заслуховувалися: вона знала безліч цікавих життєвих історій, анекдотів. Дотепні жарти та тонкий гумор допомагали слухачам краще засвоювати теоретичні основи нелегкої культурно-просвітницької роботи, спонукали до творчого переосмислювання й втілення теорії у практику».

Петро Якович згадує, як організовували в 1986 році в Кам’янці-Подільському грандіозне обласне свято фольклору, етнографії, гумору і сатири «Подільські візерунки» та «Подільські вечорниці»: «На свято збиралися тисячі самодіяльних митців Хмельниччини, з сусідніх областей, а також з Росії, Польщі, Болгарії, Прибалтики. В рамках свята проводились вечори сатири і гумору, присвячені основоположнику української байки Микиті Годованцю, масові театралізовані кавалькади по місту, виставки, ярмарки, вернісажі, концерти тощо. Звісно, проведення такого заходу потребувало потужної творчої режисерської майстерності й організаторської роботи, і ми працювали не покладаючи рук».

Тамара Скородим у 80-ті роки.

«У роки антиалкагольної кампанії, – згадує Валентина Олексіївна. – У селі Олексіївка Тамара Станіславівна вперше провела в Будинку культури безалкогольне весілля. Лише їй, такій неординарній людині завдяки своїй майстерності, запалу, дотепності вдалося «завести» без краплі спиртного гостей, які не звикли без хмільного веселитися. Дуже багато свят було проведено за народним календарем. Хочеться згадати і про фольклорне свято «На Івана, на Купала», головним режисером якого була Тамара Скородим, де брали участь фольклорні колективи Хмельницької та Тернопільської областей зі спеціальними художніми програмами. Масштабним було свято, присвячене 500-річчю українського козацтва «Козацькому роду – нема переводу!», де працювали провідні режисери Хмельниччини, за участі фольклорно-етнографічних колективів Житомирської, Рівненської, Запорізької, Вінницької областей. На базі нашої області було проведено багато республіканських семінарів, куди приїздили вчитися й переймати досвід культпрацівники з усієї України».

А вчитися було чому: нові заходи, цікаві ідеї, творчий підхід і дружній колектив на чолі з працьовитим і веселим директором, котра навіть нікудишній транспорт Будинку творчості поважно називала, як розказують: акваріумом, челенджером, лайнером чи проходимцем.

Ювілярка в оточенні артистів-аматорів із Білогір'я

Тамара Станіславівна вже багато років на пенсії, вболіває за долю рідних: доньку Світлану, зятя Андрія, онука Артема і вже правнука Лева, які мешкають у Великій Британії. Сподівається, що правнук піде бабусиним шляхом, бо вже у шість місяців гарно співає, як бабуся.

Колеги по-доброму заздрять її оптимізму, адже незважаючи ні на що ця жінка ніколи не робили ні з чого трагедії, і була впевнена, що усе буде добре.

Тамара Станіславівна час від часу заходить у центр, не забуває, і свій ювілей святкуватиме у колі друзів та колишніх колег, які їй бажають здоров’я, радості та впевненості у завтрашньому дні. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую