ye-logo.v1.2

Антикорупційне бюро не може перевірити походження мільйонів гривень задекларованих нардепами

Політика 2094
Холодницький: законодавством не передбачено можливості перевірити інформацію про готівкові кошти народних депутатів
Холодницький: законодавством не передбачено можливості перевірити інформацію про готівкові кошти народних депутатів. Фото: lb.ua

Про це в інтерв’ю сайту «Лівий берег» повідомив очільник спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

У грудні минає рік з моменту створення Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП). Саме цей орган здійснює процесуальне керівництво щодо справ, котрі розслідує Національне антикорупційне бюро. Іншими словами, НАБУ розслідує злочини високопосадовців, а САП - доводить їх у суді, - пише LB.

30 жовтня закінчився термін подачі е-декларацій. Утім, виявляється, механізму їх перевірки немає. Його розробка – пряме зобов’язання Нацагенства з питань запобігання корупції. НАБУ може втручатися лише за зверненням самого НАЗК; у відповідь на публікації в ЗМІ із висвітлення фактів про незаконне збагачення декларантів чи подання ними завідомо недостовірних даних; у разі виявлення відомостей, що можуть свідчити про незаконне збагачення чи внесення недостовірних даних фігурантами проваджень, які розслідують детективи НАБУ.

За словами Назара Холодницького, НАЗК повинно зареєструвати відповідний механізм (документ, що регламентує порядок перевірки е-декларацій, - LB.ua) в Мін’юсті.

«Склалась ситуація, коли декларації подали практично всі посадовці і депутати, але перевірити їх немає можливості. Більше того, законодавством не передбачено можливості перевірити інформацію про готівкові кошти народних депутатів.Поясню чому. Щоб зайти в будинок нардепа, суд повинен прийняти відповідну ухвалу лише після зняття депутатської недоторканності Верховною Радою. Щоб парламент прийняв відповідне рішення, окремому нардепу треба оголосити підозру. А отже, - зібрати докази про неправомірність отримання таких коштів. Це, в свою чергу, неможливо без доступу до помешкання. Таким чином, коло замикається», – пояснив Назар Холодницький.

Нагадаємо, згідно з оприлюдненими деклараціями, родини восьми хмельницьких нардепів зберігають понад 223 мільйони гривень. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую