ye-logo.v1.2

Хмельничанам розказали про унікальний музей Анни Ахматової на Деражнянщині

Культура 2554

Своїми знаннями поділився дослідник історії музею Сергій Трояновський.

Учора, 15 грудня, у хмельницькій книгарні “Є” відбулась зустріч із актором та режисером Сергієм Трояновським. Митець розповів хмельничанам про подільський музей Анни Ахматової у селі Слобідка-Шелехівська, що на Деражнянщині.

Музей Анни Ахматової - це унікальний заклад, розташований у садибі її рідної тітки Анни Вакар, у місці, де поетеса неодноразово бувала (цьому є документальні підтвердження). Там жила і похована мати Анни Ахматової Інна Горенко. Також Сергій Трояновський презентував книгу, у якій детально описав історію створення музею.

“Коли весь світ готувався відзначити сторіччя Анни Ахматової, поставало питання, що буде робити Радянський союз. У тодішньому Ленінграді, ще за 2 роки до цієї дати, вирішили створювати музей поетесі. В Україні був створений комітет, який очолила Лніа Костенко. Всі думали розташується музей в Україні”, - розповідає дослідник.

За його словами, цьому сприяв один випадок, коли один із дослідників життя і творчості Анни Ахматової Вадим Черних, показав свій рукопис московському журналісту Євгену Степанову. Той перечитав і помітив, що всі родичі Ахматової по материнській лінії пов'язані з Поділлям, Деражнянщиною. Журналіст поїхав і відшукав могилу матері поетеси у Слобідці-Шелехівській.

“Євгеній Степанов був вражений коли повернувся до Москви, всім почав розповідати, про те, що є могили родичів Ахматової. Звернувся до інтелігенції і з проханням допомогти. На момент коли було прийняте рішення про створення музею, все було навколо заросло бур'янами, бо майже 3 роки там ніхто не жив. Раніше там була школа. Почали працювати люди учні, курсанти, учителі, все розчистили. Перше засідання оргкомітету відбулося у березні 1989 року. Музей був створений за 3 місяці”, - додає Сергій Трояновський.

Сергій Трояновський розповів про декілька епізодів із життя поетеси

Каже, що будинок більше менш добре зберігся завдяки тому, що упродовж 52 років, до відкриття музею, там була школа. Відповідно щороку робили ремонт. Але навіть коли готували будівлю до відкриття, у 1989 році, не було зроблено капітального ремонту. Зараз музей знову потребує ремонту.

Хмельничани уважнос слухали розповідь дослідника

“У день народження Анни Ахматової багато людей приїхало в Слобідку, щоб бути на відкритті першого в Україні її музею. Доречі, його відкрили в один день із Ахматовським домом в Росії. Тоді всі думали, що село знову оживе. Проклали навіть асфальтовану дорогу” - зазначає дослідник.

Свою розповідь митець ілюстрував фотографіями

Активну участь у створенні ахматівського музею на Поділлі брав легендарний Євген Лінд, який власноруч створив кілька десятків музеїв у Санкт-Петербурзі. Варто відзначити і скульптора Віктора Зайко, чия робота (погруддя поетеси) прикрашає подвір'я музею. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую