ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Бюджетний новорічний стіл: святкуємо дешево, але смачно!

23 Грудня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 5431
Вносячи до новорічного меню гарячі страви, пам'ятайте, що до них доберуться далеко не всі гості.
Вносячи до новорічного меню гарячі страви, пам'ятайте, що до них доберуться далеко не всі гості. Фото: http://www.domohazyajki.com/

Як в умовах стрімко зростаючих цін не витратити на застілля занадто багато грошей, розповідають кухарі Хмельниччини

Напередодні Нового року практично кожна господиня замислюється над тим, як економно зустріти це свято, але без шкоди для новорічного настрою. З чого починати? В першу чергу потрібно скласти список гостей, а також приблизний план майбутніх витрат. Якщо зі списком гостей не повинно бути проблем, то витрати на святковий стіл можуть виявитися досить значними. Спробуємо з’ясувати, на чому ж можна заощадити в новорічну ніч.

 

"Дешевше й корисніше буде зробити желе на основі домашніх компотів"

 
«Вносячи до новорічного меню гарячі страви, пам'ятайте, що до них доберуться далеко не всі гості. Як правило, люди активно наїдаються саме закусками, тому можна заздалегідь спланувати й зробити гарячі страви на меншу кількість осіб — і все одно пригостити ними усіх, — каже кухар «Медіа-корпорації Є» Світлана Пирожок. — Найдешевший варіант — це курка. Разом зі святковим оформленням вона обійдеться вам близько 100 гривень. Але в рік Півня таку страву готувати не рекомендується, щоб не розгнівати господаря року. Приблизно стільки ж коштів ви витратите на святкові страви зі свининою. Кілограм вирізки коштує в середньому 80 гривень. Її можна розділити навпіл й приготувати відбивні та кручиники. Для перших доведеться додати лише 2-3 яєчка, а для останніх — підійдуть як начинка домашні солоні огірочки, шматочок сала або морква. Подати можна гаряче на одній великій пласкій тарілці у «компанії» з квашениною та печеною картоплею. Це не лише смачна альтернатива курятині, такими старвами ще й можна нагодувати більшу кількість гостей.
Наприкінці застілля, як би гості не були ситі, обов'язково буде чай із солодощами. На торт будуть готові далеко не всі, тому краще запропонувати цукерки, дрібні тістечка, печиво або морозиво. Дуже святково виглядає різнобарвне багатошарове желе. Для нього, до речі, не обов’язково купувати готові пакетики магазинного напівфабрикату. Дешевше й корисніше буде зробити желе на основі домашніх компотів та желатину. А ще додати заморожені ягоди».

"Будьте ощадними й після свята, адже багато продуктів залишається"


«Все те, що підлягає тривалому зберіганню, намагайтеся купити заздалегідь, — радить кухар ПП «Домашні страви на замовлення» Ірина Швець. — Перед самим Новим роком на ринках та у супермаркетах буде не проштовхнутися, а зараз ще і ціни нижчі, і народу поменше. Купіть алкогольні напої, соки, консерви, маринади та соуси, сирокопчену ковбасу і шинку у вакуумній упаковці, масло, сир, майонез тощо. Передивіться ретельно свої запаси й намагайтеся спланувати новорічне меню з їх урахуванням. На закуску та для гарячих страв дуже вигідно готувати рулетики чи конвертики з тонкого лаваша.
Вони можуть бути з сиром, грибами, овочами, м’ясом, вареними яйцями, картопляним пюре тощо. Подають їх як гарячими, так і холодними. Бюджетними є також і млинці з різною «економічною» начинкою. На солодке можна приготувати бюджетний торт із сиру. Викладається він шарами: печиво на кшталт «Цукрове» чи «До кави», потім шар сиру зі сметаною, шар тонко нарізаного мармеладу, шар печива, знову шар сиру зі сметаною. Зверху можна полити шоколадною глазур'ю.
Будьте ощадними й після свята, адже багато продуктів залишається. Так, з овочевої і ковбасної нарізки можна зварити суп-солянку, зробити своєрідну підливу до гарніру, приготувати запіканку. Курку, котлети, ковбасу, оладки сирники та рибу можна заморозити в холодильнику. В подальшому, досить буде їх лише дістати і розігріти. 

порадник, заощаджуємо, економія, економний новорічний стіл, бюджетні страви, бюджетне застілля, Пирожок Світлана, Швець Ірина

Коментарі:

  Так  Ні, дякую