ye-logo.v1.2

Чому хмельницькі волонтери продовжують їздити на Донбас, незважаючи на перемир’я

Суспільство 3457
Волонтери везуть допомогу землякам на Донбас
Волонтери везуть допомогу землякам на Донбас. Фото: з архіву волонтерів

Щоразу активісти везуть бійцям необхідні речі та продукти.

Майже сотня поїздок у зону АТО до земляків, які обороняють українську територію, та допомога на мільйони гривень. Волонтери обласного благодійного фонду «Патріоти України» не припиняють свою діяльність, незважаючи на так зване перемир’я, яке вони охрестили «кривавим». Менше десяти людей змогли організувати роботу фонду так, щоб бійці могли отримувати необхідне хоча б раз на місяць, хоча ще торік возили на передову вантажі чи не щотижня.

Обласний благодійний фонд «Патріоти України» створили у жовтні 2014 року п'ятеро підприємців. Зараз у фонді хоч і небагато волонтерів, однак їм активно допомагають і в Хмельницькому, і по всій області.

За словами волонтерів, вони згуртувались з початком бойових дій і створили офіційну організацію, щоб полегшити збір речей і коштів. Як розповідає голова обласного благодійного фонду «Патріоти України» Сергій Кисельов, починали зі шкарпеток, а закінчували дорого вартісними тепловізорами і навіть автомобілем швидкої допомоги.

Співзасновник благодійного фонду Роман Ковальчук каже, що волонтерити пішов, бо добре знав і любив у школі історію. Чоловік пояснює, що запам’ятав на все життя фразу про те, що той, хто не годує свою армію, годуватиме чужу. Звісно, не думав, що доведеться робити це в прямому сенсі слова.

«У мене така думка з дитинства: якщо є проблеми, треба допомагати війську. Там зараз страшна ситуація, відбудовою навіть не пахне. І до військових ставлення держави не змінилося. Ідуть реформи, але дуже незначні. Незрозуміла війна, люди гинуть, страждають мирні жителі. Я не бачу, щоб влада їм допомагала. Єдине, що я бачив - це в Попасну зробили дорогу, і все. А далі – яма на ямі», - говорить Роман.

Везли бійцям теплі речі і ковдри. Фото з архіву волонтерів

Зараз захисникам потрібні білі маскхалати і хороші теплі речі, берці, термобілизна. Нині це є, а завтра – обстріли. Те порвалося, те зносилося. Волонтер каже, держава не забезпечує якісними речами.

«Буває приїжджаємо, хлопці кажуть, що не треба нічого, а потім бачать, що привезли, і дякують. Наступну поїздку плануємо на пізніше, адже у бійців перед новим роком дуже багато волонтерів буде, і всього навезуть. Але це не означає, що якщо ми не їдемо, то не допомагаємо. Вже відправили необхідні речі з нашими людьми на Схід і поштою», - каже Роман Ковальчук.

Стіни офісу обклеєні фотографіями бійців. Фото автора

На сьогодні активісти надають підтримку понад десяти військовим підрозділам, у складі яких перебувають наші земляки. Основна мета фонду - забезпечення бійців на передовій засобами спеціального призначення, першої необхідності, речами і продуктами, об’єднавши зусилля великих і малих підприємств. Допомагають пожертвами і прості громадяни. 

Читайте також: «Війна дістала всіх, але люди не стали байдужими», - хмельницькі волонтери про те, що змінилось з початку АТО

«Бійці чи їхні рідні на нас виходять і роблять замовлення. Людям, які хочуть допомогти, ми кажемо, що потрібно. Це берці, форма, цигарки, кава, тепле зручне взуття. Тепловізори, приціли тощо, які купували раніше, - зараз не потрібні. Нині у фонді менше 10 волонтерів. Є такі, які підключаються при потребі. Є ті, хто чергує в офісі. Тут невеликий склад, де лежать продукти і одяг», - розповідає співзасновник фонду Сергій Кисельов.

Повезуть бійцям і валянки. Фото автора

Тепер волонтери планують поїздки до бійців раз на місяць. Везуть якісну форму і берці, інші необхідні речі. Раніше через два тижні доводилося їхати на Схід, а тепер, кажуть, немає такої потреби.

«Цього року потреби бійців значно зменшилися. Проте у 2016 ми закупили допомоги близько на півмільйона гривень. Зараз військові забезпечені більш-менш. Але їздити до них потрібно раз в місяць стабільно, хоч торік могли і щотижня. Як би там не було, коли приїжджають волонтери, бійці відчувають себе потрібними, їм важлива увага і приємно отримати від рідних передачі», - додає співзасновник фонду.

Вхід в офіс фонду у Хмельницькому. Фото автора

Волонтери фонду «Патріоти України» передали на Схід «швидку», вже раз її ремонтували. Зараз співзасновник фонду Сергій Кисельов чергує на ній у складі медичної бригади.

«Коли все почалося, мене ніхто не просив, я сам поїхав, шукав людей - так і затягнуло, що не можу зупинитися. Зрозуміло, що треба ще встигати вдома щось робити. І в мене є друзі та знайомі, патріоти, які не можуть їхати, але можуть підтримати фінансово. Цим самим вони не дають мені розслабитися. Тим паче, в останні дні там на Сході знову біда», - додає Роман Ковальчук.

Крім споряждення, волонтери везуть і продукти. Фото з архіву волонтерів

Як розповідають бійці, підтримка волонтерів завжди відчутна, особливо в найважчі періоди бойових дій. Солдатам не раз рятували життя бронежилети, неабияк допомагали каски, та і в надійному та практичному взутті воювати значно легше. 

«Патріоти України» приїхали, коли ми були на Сході у грудні 2015 року. Привезли харчі, спорядження. Ми з тих пір товаришуємо, вони нашу групу підтримують, ніколи не відмовляють, якщо щось треба. Якби не волонтери, нам би сутужно прийшлося. Те, що видають, - не найкращої якості, і не завжди покриває потреби, до прикладу, групи. В «броніках», касках доводиться часом перебувати більше, ніж розраховано інструкцією, а це важко. Іноземне спорядження, яке привозять волонтери, набагато зручніше і легше», - каже військовослужбовець 8 полку спецпризначення Микола.

Благодійний фонд не припиняє допомагати військовим, із кожною поїздкою активісти везуть бійцям необхідне. Разом з тим, волонтери дякують усім небайдужим за підтримку. Детальні плани на наступний рік поки не складали. Разом з тим, припиняти допомагати військовослужбовцям точно не збираються. Вже зараз активісти збирають чергову партію гуманітарного вантажу для бійців. У поїздку вирушать вже на початку нового року.

Якщо ви також хочете долучитися до допомоги учасникам АТО, можете переказати кошти на рахунок обласного благодійного фонду «Патріоти України»:
Укрексімбанк: рахунок №26004017023842
ЄДРПОУ 39432655, МФО 315609.
Адреса фонду: м. Хмельницький, вулиця Гагаріна, 1, телефон: (098)-325-85-95.

Читайте також: Хмельницький благодійний фонд святкує 5-ту річницю і шукає волонтерів з великим серцем

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую