ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Різдвяні страви в різних країнах: англійці готують пудинг, німці печуть штолен

2 Січня 2017 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 9561
Якими б не були різдвяні традиції та обряди різних народів, усіх нас об'єднує найголовніше – віра в те, що з народженням Ісуса в наші оселі прийде щастя, добробут і злагода!
Якими б не були різдвяні традиції та обряди різних народів, усіх нас об'єднує найголовніше – віра в те, що з народженням Ісуса в наші оселі прийде щастя, добробут і злагода! Фото: http://wowfood.club/

Практично в кожній країні є свої особливості святкування Різдва, у тому числі й кулінарні.

До прикладу, класична різдвяна вечеря французів обов’язково включає суп з шавлією та часником, тріску, запечену зі шпинатом і оливками, равликів та традиційний делікатес – гусячу печінку фуагру. Італійський різдвяний стіл неможливо уявити без сочевиці та дзампоне – фаршированої ковбасками й сосисками свинячої ніжки. У Греції традиційною різдвяною стравою є голубці, які символізують загорнутого в пелюшки Христа. В Нідерландах до столу подають кролика чи дичину, в Латвії – горох з беконним соусом, у Бельгії – телячі ковбаски з трюфелями, в Болгарії – банницю з сюрпризом й обов’язково каравай чи хліб, який символізує родючість.
Та якими б не були різдвяні традиції та обряди різних народів, усіх нас об’єднує найголовніше – віра в те, що з народженням Ісуса в наші оселі прийде щастя, добробут і злагода!


Англійський пудинг. Різдвяний стіл у Великій Британії не обходиться без особливого пудинга. Це десерт із яєць, цукру, молока та борошна з фруктами. Перед подачею до столу його поливають ромом і підпалюють. До того ж звичай подавати до столу різдвяну індичку прийшов саме з Англії. Тут її готують із рисовим пудингом і овочами.


Короп по-польськи. В Польщі головна різдвяна страва – короп. Поляки вважають, що кількість луски на різдвяній рибині прямо пропорційна кількості грошей, які принесе в дім Новий рік. Тож господині дуже старанно вибирають рибу, а найбільші лусочки не викидають, а кладуть у гаманець господарю дому.


Свинячий окіст по-фінськи. Головна страва різдвяного столу в Фінляндії – запечений окіст поросяти, в рецепт якого кожна господиня додає свою «родзинку».


Німецький штоллен. Німці випікають штоллен вже понад півтисячі років. У давнину це був просто різдвяний хліб особливої форми, яка символізувала немовлятко-Ісуса, загорнутого у пелюшки. Нині і форми штоллена, і його рецептура змінилися. Ця традиційна німецька різдвяна випічка стала популярною в усьому світі, та самі німці вважають, що справжній штоллен виготовляють лише у Дрездені, там його випікають 150 пекарів.


Французьке різдвяне поліно. Цей солодкий десерт у вигляді торту з цукатами та родзинками має свій прототип: у давнину французи урочисто спалювали прикрашене різдвяне поліно – вважалося, що вуглинки з нього оберігають від нечистої сили. А наприкінці XIX століття поліно «перекочувало» на різдвяний стіл, ставши одним з найулюбленіших ласощів цього казкового свята.


Голландський різдвяний хлібець. Голландці не уявляють собі різдвяну вечерю без улюблених ласощів: хрусткого солодкого печива, марципанів і, звісно ж, знаменитого голландського хлібця (кексу з горіхами і родзинками).


Чеський торт «Прага». В Чехії м'ясо — символ благополуччя і багатства, тому на різдвяному столі ви знайдете різноманітні сорти ковбас і баликів, але не побачите жодних салатів, овочів та зелені. На гаряче подають запеченого у сметані коропа. Це багатовікова традиція. А на десерт — славнозвісний шоколадний торт «Прага» з шампанським.


Шотландський кекс «Данді» (Dundee Cake). Ці легендарні ласощі винайшли в Шотландії, і нині його готує на Різдво добра частина англомовних країн. Досі прийнято дарувати такий кекс на різдвяні свята в красивих жерстяних коробочках. «Родзинка» приготування полягає в тому, що випікати «Данді» треба за місяць до вживання. Дуже важливо, що б кекс набув потрібної консистенції й ароматності. До речі, зберігати кекс можна до 2-х місяців.
 

порадник, різдвяні традиції в різних країнах, кулінарні різдвяні страви, різдвяний стіл

Коментарі:

  Так  Ні, дякую