ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Чортова Дебря, печерна церква, неоготичний костел та інші цікавинки Струсова

Туризм 8567

Велике село неподалік від Тернопіля потішить гарними краєвидами та багатьма пам'ятками.

Село Струсів, що в Теребовлянському районі Тернопільської області, — ідеальне місце для мандрівки вихідного дня. Він розкинувся в 30 км від обласного центру на трасі Тернопіль-Івано-Франківськ. Добиратися до нього легко, з Тернопільської центральної автостанції часто ходять автобуси, і за півгодини та 22 грн ви вже там. А до Тернопіля з Хмельницького теж недалеко: 1,5-2 години дороги будь-яким транспортом.
А навіщо взагалі їхати у Струсів? Це надзвичайно мальовниче село (колишнє містечко), яке розкинулося на пагорбах, серед лісів над річкою Серет. А ще тут є кілька гарних архітектурних пам'яток.
Я раджу вийти з автобуса не у центрі, а ще на в'їзді (десь біля дорожнього вказівника “Струсів”), на пагорбі, з якого відкривається дуже гарний краєвид: вниз тікає дорога, а над нею ліворуч височіє церква, праворуч — костел.


На в'їзді у село.

Насолодившись видом двох храмів, не варто поспішати наближатися до них. Тут же, біля вказівника “Струсів”, можна звернути ліворуч, біля художнього, але обшарпаного вказівника радянських часів “Зорепад” на дорогу, що веде у Чортову Дебрю. Таку цікаву назву має урочище, де збереглася давня печерна церква. У ХVІ столітті тут оселилися монахи-василіани, витесали у печері церкву на честь Святого Миколая та монастирські келії.


В урочищі Чортова Дебря.

У 1774 році над печеркою збудували барокову каплицю. У радянські часи вона перебувала у дуже занедбаному вигляді, а з 1990-х років і по сьогоднішній день ведеться її відбудова василіанами із Бучача. Храм виглядає як нова копійка. Він дворівневий: від дороги видається одноповерховим, а з протилежного боку — двоповерховим. Завдяки цьому із каплиці можна потрапити у печерну церковку, а далі — навіть у монастирські підземелля, які, за легендою (така легенда існує практично про кожне підземелля:) вели аж до Теребовлянського замку.


Каплиця височіє над урвищем.

Нам всередину храму потрапити не вдалося (усі двері були зачинені), зате знову ж таки насолодилися чудовим краєвидом на село і ті ж самі храми.
Тепер, побродивши Чортовою Дебрею, нарешті вирушаємо у село. Найвищою та найвеличнішою спорудою у селі є неоготичний костел Святого Антонія, зведений у 1903 році. Він виглядає дійсно вражаюче, і здається, що його гострий шпиль впирається у небо. А у похмуру погоду (коли ми завітали у Струсів, було хмарно, дув холодний вітер і політував сніг) сіра споруда виглядає аж дуже суворо.


Струсівський костел збудовано у 1903 році.

Навпроти костелу стоїть теж досить велика церква з трьома банями та дзвіниця. Це греко-католицький храм Святого Миколая, збудований у 1930 році на місці старої дерев'яної церкви.


Центральний (зліва) та парковий (справа) фасади палацу.

Якщо обійди церкву зліва та пройтися маленькою вуличкою далі вглиб села, ми побачимо ще одне місцеве диво — палац. Збудували його із замкового каміння (ще давніше у Чортовій Дебрі був замок!).
Як на мене, він виглядає дуже ефектно, з двома різними фасадами (центральний — з шістьма колонами та парковий — з ефектною балюстрадою) та критою галереєю, яка сполучала палац з кухнею, звідки слуги заносили наїдки на святкові столи...


До палацу веде крита галерея.

Але в той же час палац справляє гнітюче враження, адже руйнується просто на очах.
Струсів за період свого існування змінив не одного власника. На думку краєзнавця Ірини Пустиннікової, палац тут збудували представники родини Лянцкоронських наприкінці XVIII століття. А останнім власником маєтку був львівський воєвода Петро Дунін-Борковський.
Палац належить місцевій школі-інтернату, але не використовується як жиле приміщення. Ми застали будівлю зачиненою, а навколо не було ні душі. Доповнюють картину розбиті шибки, обшарпана штукатурка, перила, з яких стирчить оголена арматура.

Палац з боку парку.

Навколо палацу розкинувся парк, який веде до Серету. У ньому і досі можна побачити кілька старезних дерев, зокрема, обнесену невеликим парканом сосну австрійську, вік якої — понад 250 років.


Ссосна австрійська - ботанічна пам'ятка.

Думаєте, ми вже оглянули всі основні пам'ятки Струсова? Виявляється, ні! Неподалік від центру, серед приватного сектору заховалася синагога ХІХ століття. Синагога виглядає не набагато краще, ніж палац, і просто біля неї розкинулося чиєсь обійстя. Цілком можливо, що місцеві мешканці використовують архітектурну пам'ятку як господарське приміщення.


Струсівська синагога.

Як дістатися:
Із Хмельницького до Струсова власним транспортом можна добиратися південними дорогами — через Городок, Гримайлів і Теребовлю. До речі, місцевість тут досить мальовнича, однак немає впевненості у якості доріг.
Тому краще їхати через Тернопіль, заодно ще й можна погуляти сусіднім обласним центром, який на зимові свята вбрався у яскраву ілюмінацію.

Читайте також ТОП-10 туристичних куточків України 2016 року за версією читачів нашого сайту.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую