ye-logo.v1.2

У Хмельницький привезли «Восьме чудо світу» (ФОТО, ВІДЕО)

Культура 6486
Володимир Казарян у Хмельницькому вже вдруге
Володимир Казарян у Хмельницькому вже вдруге. Фото: автора

Таку назву має виставка мікромініатюр всесвітньо відомого майстра з України Володимира Казаряна.

Володимир Казарян займається мікромініатюрою вже близько 40 років.

За цей час він створив більше 500 унікальних мікрошедеврів, а його роботи знаходяться у приватних колекціях відомих людей світу і виставляються не лише у країнах колишнього СНД, а й у Європі, США і навіть у Єгипті.

Частина хмельничан вже знайомі з роботами Володимира Едуардовича, бо вперше до Хмельницького він приїжджав у 2012 році.

А вчора, 1 лютого, Володимир Казарян завітав до міста вдруге. І цього разу привіз не лише свої міні-шедеври, а й вірші і пісні. Один із віршів Володивир Казарян написав спеціально для хмельничан.

 

 

Портрет Леонардо Да Вінчі на рисовому зерні і копія скрипки Антоніо Страдіварі.

На відкритті виставки майстер розповів, що почалося все з авіамодельного гуртка, а всерйоз мікромініатюрою захопився, коли моделі літачків почали розміщуватися на зрізі рисової зернини…

Володимир Казарян не пішов здобувати вищу освіту і з 18 років повністю присвятив себе мистецтву мікромініатюри. Він самостійно навчився виготовляти інструменти для роботи, так само вчився мистецтву художника, скульптора, ювеліра і конструктора. А для того, щоб відкривати нові грані свого таланту, частково відмовився від написання книг і пісень.

Букет червоних троянд, про які згадував автор. Пелюстки – риб’яча луска, стебла – людська волосина.

Загалом на виставці у Хмельницькому представлено 29 мікромініатюр. Але на рахунку Володимира Едуардовича їх близько 500. Ще стільки ж робіт знаходиться у процесі створення.

 

Та сама підкована блоха, про яку усі знають, але мало хто бачив.

«Коли працюю над якимось твором, приходить багато інших ідей, але оскільки робота над кожним з них потребує великих часових затрат, виконується мабуть тисячна частина від того, що хотілося б зробити, – поділився митець. – Є такі роботи, які я почав робити, але не закінчив через брак часу на якомусь етапі, а пізніше вже складно їх закінчити. Буває що не вистачає навичок, бо є такі задумки, які складно реалізувати. Тому багато робіт відкладається у довгий ящик».

Чарлі Чаплін і культурист на конкурсі «Містер Мускул». Ціпок Чапліна зроблений з павутинки товщиною 1 мікрон.

Автор каже, що коли створює такі мініатюри, то ніби занурюється у своєрідний транс чи медитацію. Бо коли потрібно зробити майже невидимий рух, як от портрет на рисовій зернині, він має бути абсолютно спокійний. А щоб досягти такого стану, Володимир Казарян за 3-5 днів перед роботою може не виходити у люди і майже повністю відмовляється від їжі.

Караван верблюдів у вушці швейної голки. Величина фігурок – 0,03 мм.

«Є такі роки, коли я зовсім нічого не робив, бо події, що відбуваються зараз у світі і в Україні, повністю вибили мене з колії. Я рік не міг працювати» – поділився Володимир Казарян.

  

В оброблене вусо кішки автор помістив зоопарк з дев’яти тварин, а на рисову зернину – сім жіночих фігурок, виточених з бивня мамонта.

На виготовлення одного такого міні-шедевру Володимиру Казаряну потрібно від одного до трьох місяців. Але є роботи, на які потрібно витратити півроку через складні механізми. І це вже не статичні експонати, а рухомі. Такі в основному виставляються за кордоном.

Про деякі з них розповіла дружина Володимира Едуардовича і за сумісництвом директор музею мікромініатюр Олена Казарян.

Щоб глядачі могли уявити, на скільки маленькими є скульптурки, автор розміщує їх у вушці голки, рисових зернинах, кінчиках людського волосся і навіть на піщинках цукру.

 

«Бог у голці» і портрет матері Володимира Казаряна на піщинці цукру.

 

Окрім того Володимир Казарян займається психологією, філософією і поезією.

Побачити це унікальне видовище у Хмельницькому можна буде ще до 2 квітня.

Дорослим за квиток потрібно буде заплатити 30 гривень, студентам і пенсіонерам – 25 гривень, а дітям – 20 гривень.

Експозиція діє у виставковій залі обласного художнього музею.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую