ye-logo.v1.2

У Хмельницькому з’явиться стрілецький тир за 400 тисяч гривень

Суспільство 11043
Частину обладнання для мультимедійного тиру придбали за гроші з міського бюджету
Частину обладнання для мультимедійного тиру придбали за гроші з міського бюджету. Фото: автора

Він дасть можливість залучати більше молоді до військової підготовки.

На обладнання сучасного мультимедійного тиру з міського бюджету виділили 200 тисяч гривень.

Власне сам тир обійдеться удвічі дорожче, але оскільки облаштують його у Національній академії Державної прикордонної служби України, решта фінансування надійде з державного бюджету.

Тир обіцяють облаштувати до кінця цього року, а покищо у прикордонній академії продемонстрували його проект і перше обладнання, придбане за кошти з міського бюджету: проектор, антирекошетне покриття і блок контролю координат влучання куль.

Цей стрілецький тир від звичайного відрізняється великою інтерактивністю. Замість звичайних мішеней у ньому буде мультимедійний екран, на який проектуватимуть зображення. А заняття зі стрільби нагадуватимуть комп’ютерну гру.

 

Полковник Андрій Плеханов, професор кафедри вогневої та тактико-спеціальної підготовки, розповів, чому це обладнання є таким іноваційним.

«Маємо екран, на який проектується зображення. Під час пострілу куля пробиває цей екран, пробиває антирикошетне покриття і вдаряється в пулеуловлювач (сталевий лист). От щоб від пулеуловлювача кулі чи їх уламки не відлітали у бік стрілка, використовується це антирикошетне покриття. Воно зроблене з такого матеріалу, який пропускає кулю крізь себе, але якщо вона зрикошетить, назад це покриття її вже не пропустить. Сліди від пострілів одразу стягуються, і прослужити такий екран може п’ять років» – пояснив Андрій Вікторович.

Окрім екрану і проектора закупили ще спеціальний пристрій, який вловлює точку попадання кулі і співвідносить її з місцем знаходження мішені. Таким чином картинка на екрані зможе реагувати на постріли і змінюватися відповідно до ситуації – точно як у комп’ютерній грі.

Для повної комплектації тиру планують закупити ще п’ять одиниць обладнання.

Серед того, що закуплять пізніше, є набір відеофільмів (80 шт) і вправ (300 шт), а також система імітації вогню у відповідь. Тобто якщо стрілок вистрелить у «злочинця» і промахнеться, то має очікувати, що цей «злочинець» може вистрелити у відповідь.

Андрій Плеханов каже, що ця функція є не основною і буде використовуватися на більш високих рівнях навчання. 

Cпершу курсантів навчатимуть правильному прицілюванню, стрільбі з різних положень по нерухомих мішенях, правильному утримуванню зброї. І тільки пізніше будуть вводити стрільбу з різних положень, з однієї чи з двох рук, по різних цілях, з-за укриття, після фізичного навантаження і навіть в умовах недостатньої освітленості.

 

Під час навчання будуть використовуватися різні види складності.

Таким чином у прикордонній академії цей тир зможуть використовувати не лише для патріотичного виховання молоді, а й для навчання стрільби у різних ситуаціях, які можуть виникнути під час виконання оперативно-службових завдань.

На презентації обладнання також був присутній міський голова Олександр Симчишин.

Олександр Сергійович розповів, що міська влада вирішила профінансувати цей проект у рамках програми патріотичного виховання молоді. А також зазначив, що найближчим часом з міського бюджету виділять гроші і на спортивне обладнання для академії. В подальшому його зможуть використовувати не лише курсанти і викладачі закладу, а й старшокласники під час допризовної підготовки юнаків.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую