ye-logo.v1.2

Експерти розповідають подолянам, яких політичних змін потребує країна, і про реформи «з копняками»

Суспільство 1384
Експерти мали кілька зустрічей у Хмельницькому
Експерти мали кілька зустрічей у Хмельницькому. Фото: автора

Результатами таких консультацій мають стати напрацювання для якісного реформування.

На Хмельниччину в рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТи» приїхали експерти Громадської організації “Центр UA” та коаліції Реанімаційний пакет реформ. Вони виступають своєрідним комунікатором між політиками і громадськістю та спілкуються з людьми щодо перебігу затребуваних реформ і демократичних змін у регіоні та країні.

Попереду в команди ще 21 обласний центр, де заплановано по дві-три зустрічі з громадами, з людьми, які ставлять питання про те, що і як можна змінити. Як пояснює голова і співзасновник Центру UA Олег Рибачук, тур має на меті показати політикам, як вміти чути людей. А громадськість переконати, що якщо не буде змін у правилах гри, у системі, то наступні вибори стануть черговим розчаруванням.

«Вибори наступні змінять обличчя, але залишать систему, яку ми всі на дух не переносимо. Я розумію, що реформи в країні йдуть "під копняками" знизу. Тому «ЗміниТи» - ця назва говорить і про зміни, і вказує, що це може зробити кожен українець. У цьому році вибори не будуть вигідними, тому ми хочемо цей період використати для того, щоб сформувати чітке розуміння в людей, що покращення не буде, якщо все відбуватиметься за старими правилами», - говорить Олег Рибачук.

За його словами, для всіх успішних країн характерна публічна політика, комунікація з громадськістю. В Україні ж за всі роки незалежності впровадження реформ чи будь-яких змін «буксує» саме через те, що рішення не обговорюються.

Експерти спілкуються з громадами про такі зміни

«Ми бачимо на багатьох прикладах, як реформи гальмуються. Вирішили допомогти і показати, як правильно робити. Ми провели глобальні публічні консультації з усіма зацікавленими сторонами і десятки зустрічей. Ми розробили «Зелену книгу» - це книга проблем. Там немає від нас нічого. В областях ми будемо мати окремо зустрічі зі студентами, зустрічі з бізнесом і зустрічі з громадами. Кожній з цих категорій ми можемо розповісти, яким чином можна досягати змін. Ми взяли за приклад реформи у Міністерстві охорони здоров’я», - пояснив Олег Рибачук.

За його словами, на всіх зустрічах записується, як громада реагує. Відтак після закінчення туру експерти отримають відповіді, як громадськість оцінює систему виборів. Потім ці напрацювання трансформуються в законопроекти.

«В 2015 році Верховна Рада ухвалила Закон про місцеві вибори. З ким ми не зустрічаємося на рівні районів, всюди переконуємо, що прив’язка до партій – це був програшний варіант. Репрезентативність можна забезпечити звичайною мажоритарною на такому рівні і незалежним кандидуванням», - додає лідер напрямку “Контроль публічних фінансів” Центру UA Андрій Андрушків.

Експерти переконують, що політики стали чуттєвими до громадської думки. Адже є прецеденти, коли рішення Президента вдалось змінити за допомогою Фейсбуку. Відтак команда має намір опрацювати зібрану в нашій та інших областях інформацію, сформулювати очікування і передати їх владі, вимагаючи врахувати інтереси українців.

Нагадаємо, що в обласному центрі в рамках туру також обговорили реформу сфери охорони здоров’я. В.о міністра Уляна Супрун презентувала зміни, які чекають на медичну сферу країни.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую