ye-logo.v1.2

Не в ногу з часом: чому годинник на кінотеатрі «Планета» відстає і коли вже дочекається ремонту

Суспільство 3805
Годинник і "сонце" потребують ремонту
Годинник і "сонце" потребують ремонту. Фото: автора

Рамка-сонце тріскається і починає розсипатися.

Годинник у сонячній рамці на вежі кінотеатру «Планета» давно став візитівкою Хмельницького. Щогодини з 8 ранку до 20 години вечора він відбиває час ударами дзвону, а з гучномовців лунає фрагмент пісні «Проскурівський вальс». Однак уже кілька разів хмельничани помічали, що годинник відстає на кілька хвилин, а потім знову іде в ногу з часом. 

Насправді за фасадом будівлі позаду годинника немає ні складних механізмів, ні жодної шестерні. Встановили часомір у 2004 році, хоча здається, ніби він був на «Планеті» завжди. Аби скорегувати час, ніхто не видирається до циферблату і не переводить стрілки. «Володіє» часом тут Володимир Марцинюк, який 40 років працює в кінотеатрі. Це він стежить за тим, аби годинник не поспішав, чи не відставав. До речі, раніше на фасаді закладу висів годинник, який зробив сам Володимир Дмитрович. Щоправда, недовго, лише два роки перед тим, як встановили нинішній.

Годинник "бамкає" з 8 ранку до 20 години вечора

«Якщо потрібно якусь корекцію невелику зробити – це роблю я на добровільних засадах. Але бачу, що годинник вже потрібно знімати. Майже 15 років він стоїть під дією атмосферних впливів: сонце, вода, мороз, пил осідає. Його треба чистити. Особливо, коли мороз був. Бачили? Годинник взагалі зупиняється. Цього року прийшлось його двічі підганяти, і торік раз», - розповідає Володимир Марцинюк.

Він каже, сонце, зроблене з оргскла, тріскається і починає розсипатися. Його поставили десь на рік пізніше, ніж сам годинник. Чоловік пригадує, кілька років тому навіть робили заміри, щоб замінити сонечко, але так і нічого не зробили. Колись воно навіть світилося вночі. Ремонту самого механізму годинника ніколи не робили.

Інформаційно-часова станція. Це все, що за фасадом будівлі

Кілька років тому ремонтували базову станцію, звідки йде сигнал, після того, як туди влучила блискавка. Замінили також гучномовці, які вийшли з ладу. Годинник перебуває на балансі управління ЖКГ міської ради, а не обласної фірми «Кіновідеопрокат». Тому «Планета» самостійно його відремонтувати не може.

Це Володимир Дмитрович переводить годинник, якщо він відстає

«Це не наш годинник. Його немає в нас на балансі, і ми не повинні за ним доглядати чи робити ремонт», - говорить директор обласної фірми «Кіновідеопрокат» Андрій Олесь.

«Зараз основний механізм годинника потребує профілактичного ремонту. Попросили нашого директора колись, щоб ми дали напругу на нього, а він мало бере, як одна лампочка. Ну і щоб глянув хтось. Я поки працюю, то подивлюся, а далі що буде, не знаю. Мені не важко, але це не є мої функціональні обов’язки», - зауважує Володимир Дмитрович.

Хмельничани також помітили, що годинник на вежі «Планети» не в належному стані. Ще 7 серпня минулого року Ігор Чинюк зареєстрував петицію, де просить відремонтувати його, щоб «не соромити наше місто».

Сонечко потемніло і потріскалось

«Вже не один рік на символі Поділля - жовтому сонці з'являються «плями». Пластик, який є матеріалом сонця, ламається та кришиться. Будь ласка, відремонтуйте, щоб не соромити наше місто. Все ж таки замінити потрісканий пластик на фоні інших витрат на благоустрій міста – копійки», - просить Ігор Чинюк.

У відповіді на петицію заступник міського голови Володимир Гончарук зауважив, що ремонту годинника протягом останніх років не робили, і коштів на торік у бюджеті не передбачили. У відділі благоустрою управління житлово-комунального господарства кажуть, ніяких проблем з годинником не помічали. Мовляв, не мають до нього доступу. «Бамкає – значить, працює», - кажуть комунальники.

Відповідь на петицію

Керівник відділу Микола Вишпольський говорить, що про необхідність ремонту їх має повідомляти керівництво «Планети». Дізнатись про проблеми в управлінні можуть лише з офіційного звернення.

У ЖКГ чекають офіційного звернення

«Коли до нас зверталися, ми возили механізм в Київ на ремонт. Минулого року вийшли з ладу гучномовці, їх замінили, - пояснює Микола Вишпольський. - Якщо є проблеми – нам телефонують, ми одразу приймаємо заходів, аби їх ліквідувати. Для нас попросити виділити, до прикладу, 5 тисяч гривень в міських депутатів - це не проблема. Самі визначити, що необхідно, ми не компетентні. Не маємо доступу до годинника. Нехай до нас звернуться, ми замовимо проектно-кошторисну експертизу, якщо вона необхідна. Годинник - це ж обличчя нашого міста. Ми зацікавлені в тому, аби він був справний».

Микола Вишпольський показує договір, підписаний ще у 2010 році, про надання послуг з обслуговування вуличного годинника на вежі кінотеатру. Каже, ніхто стосовно змін умов договору в управління не звертався.

Цей договір уклали ще у 2010 році

За словами Андрія Олеся, який віднедавна став директором обласної фірми «Кіновідеопрокат», він цього договору не бачив і не переукладав. Однак після нашої розмови одразу ж написав звернення до міського голови з проханням доручити комунальникам відремонтувати зовнішню частину годинника.

«З часу встановлення, на годиннику не проводилися регламентні роботи. Своїми силами ми цього зробити не зможемо, оскільки ніякої технічної документації по цьому обладнанню нам не було передано, і у нас відсутні фахівці відповідної кваліфікації. З огляду на те, що цей годинник став знаковим об'єктом уваги жителів міста, просимо доручити управлінню ЖКГ вжити заходів до проведення регламентних робіт цього обладнання і ремонту зовнішньої частини (орнаменту) годинника», - йдеться в зверненні.

Отож, якщо міська рада відреагує на звернення і знайдуться гроші, годинник нарешті відремонтують. Головне, аби чиновники більше не сперечалися, хто має за ним доглядати.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую