ye-logo.v1.2

Проти волонтера з Кам’янця-Подільського сфальсифікували справу, бо відмовився давати хабарі поліцейським, - адвокат

Кримінал 4754
Дружина і адвокат Сергія Петрунькова зустрілися з журналістами
Дружина і адвокат Сергія Петрунькова зустрілися з журналістами. Фото: автора

Він каже, що правоохоронці вимагали 20 тисяч доларів за те, щоб закрити справу.

 Волонтера, який допомагав військовим на Сході, кам’янчанина Сергія Петрунькова незаконно тримають у Хмельницькому СІЗО. Про це журналістам повідомив його адвокат, голова ГО «Майдан. Громадський контроль» Віктор Колбанцев. За словами правозахисника, проти Сергія Петрунькова повністю сфальсифікували справу, оскільки він відмовився платити поліцейським хабарі, і був одним із тих, хто брав участь у викритті корупційних схем верхівки правоохоронних органів області.

«Людину вирішили заарештувати і «пришити» кримінальну справу. Я вважаю, це вигадана історія злочинців при владі, які незаконно ганяють автомобілі з-за кордону в Україну для того, щоб їх потім продавати і на цьому наживатися», - заявив Віктор Колбанцев.

Як він розповів, кам’янчанину Сергієві Петрунькову інкримінують незаконне заволодіння транспортним засобом (частину 3 статті 289 КК Ккраїни). Чоловікові загрожує від 7 до 12 років тюрми. У матеріалах справи йдеться про те, що Сергій Петруньков з іще двома чоловіками в центрі Кам’янця-Подільського 2 липня минулого року начебто викрав автомобіль «BMW X5» у франківського священнослужителя Володимира Костюка. За словами адвоката, священик збирався авто продати, мав зустрітися з потенційними покупцями з Києва. І ці чоловіки замість того, щоб придбати автомобіль, незаконно ним заволоділи. Жодна камера цього не зафіксувала, але потерпілий упізнав Сергія Петрунькова і його товариша за фотографією. При цьому Петруньків зараз під слідством, а його друг - у справі лише свідок.

Адвокат Віктор Колбанцев каже, що священик не мав права продавати авто, бо воно не розмитнене і за документами належить громадянці Бельгії. Доручення на автомобіль він отримав лише 3 серпня. Зараз автівка, за словами адвоката, знову в священика. Машину начебто знайшли в Києві, але документів про вилучення правозахисник не бачив.

«Зі священиком в момент «викрадення» була присутня дружина і товариш, колишній працівник ДАІ. Але в поліцію «потерпілий» звернувся через чотири дні, 6 липня. Тоді оформили документи, внесли до реєстру відомості. Що цікаво, в той час, коли згідно протоколу, потерпілий з дружиною давали пояснення, вони були вже не на території міста. Це підтверджують дані, надані мобільним оператором», - розповів правозахисник.

Також, як він зауважив, є багато свідків, які підтверджують, що у Сергія є алібі, і він не міг рухатися з Києва, бо був у лазні, а потім за містом. Сергій Петруньков у Хмельницькому СІЗО. З липня, відколи відкрили справу, був вдома тільки 10 днів. У нього двоє малолітніх дітей. На його з дружиною майно накладено арешт.

«Ще Сергієві повісили статтю, що він незаконно зберігав набої. В нього є дозвіл на зброю і набої, все зберігається у спеціальному сейфі. Поліція для того, щоб підкріпитися, якщо по автомобілю не пройде, вішають якісь справи. Самі підкинули набої і визнали, що вони саморобні», - додав Віктор Колбанцев.

Адвокат вже подавав скаргу в прокуратуру на дії слідчого, однак там не відреагували. Каже, писав і про те, що поліцейські вимагали в його підзахисного 20 тисяч доларів за те, щоб закрити справу. Як розповів адвокат, у день, коли було відкрите кримінальне провадження, священик Володимир Костюк 5 разів телефонував керівнику поліції Хмельницької області Миколі Семенишину. Мовляв, це видно з роздруківки дзвінків потерпілого.

«Коли потерпілий приїжджав у Кам’янець-Подільський, першим, до кого він телефонував у цей день, був керівник поліції області, генерал Микола Семенишин. Наш генерал раніше працював у поліції Франківська. Це, я так розумію, спільні знайомі. І ця вся справа під його керівництвом. Я розумію, Семенишин його прикривав і у Франківську», - заявила дружина волонтера Роксолана Павлюк.

«Якщо потерпілий телефонував генералу в день, коли справа була сфальшована, 5 чи 6 разів, то ясно, що він за цим всім стоїть. Не буває такого збігу обставин. Я думаю, у них спільний бізнес. Те, що вони залишили Сергія під вартою, зробили собі гірше. Ми дамо великий розголос цій справі», - запевнив адвокат Віктор Колбанцев.

У роздруківці дзвінків потерпілого, яку показала дружина Сергія Петрунькова, серед інших дійсно є кілька разів номер телефону головного поліцейського області. Слухавку підняв саме Микола Семенишин і в коментарі сайту «Є» зазначив, що з Володимиром Костюком не знайомий, і щоб той телефонував йому, не пригадує. А слідчі дії, як запевнив полісмен, проти Сергія Петрунькова проводяться згідно вимог закону.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую