ye-logo.v1.2

За цькування собакою темношкірого, підозрюваному загрожує до 119 гривень штрафу

Суспільство 2967
Фото: Стейк Хаус

Герман Мехарі оцінив свою гідність у 5 мільйонів, хоча суд відмовив у розгляді справи, мотивуючи відсутністю необхідних документів

Як ми вже писали у газеті «Є Поділля», у номері 49 від 9 грудня минулого року, на вулиці Молодіжній хмельничанин натравив на темношкірого ротвелера. На щастя, собака був у наморднику. 
«Ігор був нетверезий, – розповідає 43-річний Герман Мехарі. – Я саме розмовляв з приятелем. Підходить Ігор і лізе обніматися. Я кажу йому, що з тобою ще встигну поговорити, а приятеля не бачив 5 років. Він тоді давай мене обзивати. Замахнувся рукою й спровокував напад собаки. Вона стрибнула на мене. Збила з ніг». 
Герман хвилин 20 відбивався від бійцівського собаки. За його словами, господарю тварини це видовище приносило неабияке задоволення. 
«Ігор все примовляв: «Нігер, їдь до своєї Африки». Навколо було чимало людей. Увесь час я просив допомоги. Однак ніхто не відреагував. Усім було байдуже. Коли Ігореві ці розваги набридли, він прив’язує собаку, підходить і б’є головою мене в обличчя, а навздогін ще кілька разів кулаками», – твердить Герман Мехарі. 

«не вірю українським правоохоронцям» 
Того ж дня потерпілий зняв побої. Судмедекспертиза встановила легкі тілесні ушкодження.
«Я і не думав звертатися до міліції, – розповідає Герман Мехарі. – Свого часу у мене двічі горів магазин. Пожежники казали, що від короткого замикання. А в міліції лише: «Дай на бензин, дай на те, дай на се». Одні витрати, а результату ніякого».
Правоохоронці самі прийшли до Германа. Взяли пояснення. На тому все і скінчилося.
«Скільки я знаю Германа, стільки і тривають ці расові «непорозуміння», – розповідає 30-річна дружина Галина. – Кілька років тому були збори, щоб підключили нам газ. Одна жінка виходить і каже: «А що, ми цього негра не можемо замочити». А цей Ігор кричав: «Чого ти за негра заміж вийшла»? Погрожував мене втопити. Я боюся за свою доньку. Він може і на неї натравити пса. Ніколи не могла подумати, що наші люди настільки жорстокі».   
«Ми оцінили гідність Германа у 5 мільйонів гривень, – каже адвокат Наталя Шустіна. – Справа не в тому, що його побили. Германа травили собакою як хижого звіра. Травили за те, що він темношкірий. Це, як мінімум, хуліганство. А насправді це переслідування за расовою приналежністю. В Україні є расизм. І якщо нам не задовольнять цей позов, ми будемо позиватися до країни загалом». 
Правоохоронці провели перевірку. Кримінального злочину не виявили. У порушенні кримінальної справи відмовили. Прокуратура скасувала цю відмову і відправила матеріали на доопрацювання. 
«Ми звернулися до суду, але суд відмовив у розгляді справи, – розповідає Наталя Шустіна. – Кажуть, що немає усіх даних на підозрюваного. А ми як можемо зібрати подібні дані? Це компетенція міліції. А в міліції кажуть, що справа загубилась у прокуратурі». 
«Я не хочу, щоб мого тата ображали»
Лише після втручання журналістів матеріали справи таки знайшлися. Правоохоронці кажуть, що було багато вихідних, тож матеріали дещо затрималися. 
З пояснень Ігоря виходить, що це Герман його ображав. За що він  вдарив його в обличчя, а собака двічі на нього стрибнула. Однак свідки твердять про інше. 
«Чоловік з собакою агресивно говорив з Германом, – каже Валентина Волошина. – Натравив на нього собаку. Він його хвилин 20 по землі качав. А потім той чоловік вдарив Германа головою і кілька разів кулаками в обличчя». 
Стосовно підозрюваного складений адміністративний протокол. 
«Ми проведемо перевірку щодо расових переслідувань, – каже заступник начальника Південно-Західного відділку міліції Віктор Бурко. – Оскільки у потерпілого легкі тілесні ушкодження, це дрібне хуліганство. На підозрюваного складений адміністративний протокол. А потерпілому ми надамо всі документи для звернення до суду». 
Згідно зі статтею 173 Адмінкодексу підозрюваному загрожує штраф від 51 до 119 гривень.
«Я так хочу, щоб мого тата не ображали. Він добрий», – каже 6-річна донька потерпілого Ніколь. 
 
P.S.
5 вересня 2010 року підозрюваний на орендованому ним ставку на 33-річного Володимира Лишка натравив того ж собаку. Тоді чоловік дістав численні кусані рани рук та ніг, і кілька тижнів пролежав у лікарні.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую