ye-logo.v1.2

“Козак має бути вільним від політики”, –

Суспільство 4350
Фото: СВ-клуб

каже нетішинський козачий полковник Олександр Грицаєнко

Нині модно вдягатися у козацькі строї та ходити походами. У багатьох містах чимало осередків козацтва. Не став винятком й Нетішин. Там у грудні 2008 року офіційно зареєстровано Нетішинський козацький полк (НКП) Хмельниччини при Міжнародному союзі козаків “Запорізька Січ”. Очолив громадську організацію полковник (отаман) Олександр Грицаєнко.
“В моїй родині були козаки”
 Йдучи на зустріч з отаманом, уявляла бравого козака з довгими вусами та оселедцем. Вуса - невеликі та акуратні -  й справді притаманні майже усім козакам, а от щодо оселедців, то їх у сучасних козаків  нема. Звичайні собі люди.
Багато хто з козаків — колишні військовослужбовці, які нині працюють на ХАЕС у службі фізичного захисту, де, власне, й відбувалася наша зустріч. Військовий вишкіл відчувається в манері поведінки та у розмові з козаками.
 “Ідея створення козацького полку у Нетішині виникла три роки тому під час мого перебування в Запоріжжі, де живуть батьки. Мій однокласник, який є запорізьким козаком, запропонував посвяту в козаки. Я погодився. Мене посвячували на Хортиці, в церкві. Спочатку читалася молитва, потім, стоячи на правому коліні, на плече тобі кладуть шаблю, а ти даєш присягу. Опісля всього, під час банкету, мені сказали: “А слабо у себе вдома організувати козацтво?”. А я візьми та скажи, що “не слабо”, – розповідає Олександр Грицаєнко.
Тоді й почали досліджувати родовід новоспеченого козака. Як виявилося, в родині пана Грицаєнка таки були козаки, тому він має родову козацьку грамоту, яку отримав ще й на Хортиці.
Повернувшись додому, Олександр Олександрович взявся за справу та почав організовувати козацтво. Спочатку їх було троє, а за 5 місяців стало 30. У березні 2010 року козаки затвердили свій статут та почали плідно працювати.
“Козак має бути вільним”
Стати козаком – не така проста справа, як здається. Існує чимало вимог. По-перше, ви маєте бути безпартійним, бо козак — людина вільна і не має залежати від когось. По-друге, відсутність судимості.
“Усіх кандидатів у козаки ми ретельно перевіряємо, тому хитрувати не варто. Далі дається 2 тижні випробувального терміну, під час якого й визначається подальша доля кандидата”, – каже пан Олександр.
 Наразі у лавах НКП налічується 127 козаків, серед яких є й жінки-берегині. Одна з них — чемпіонка Європи з кікбоксингу Наталя Дядюк. Мають козаки свою форму — темного кольору зі спеціальними нашивками, яку самі розробляли.
“У нас є свій полковий священик (капелан) отець Василь, а посвяту в козаки ми проводимо у Святовознесенській церкві села Кривин Славутського району. Вона, до речі, має статус козачої”, – каже Валерій Балаян, заступник отамана по роботі з молоддю. 
 6 червня минулого року Нетішинський козачий полк відвідав Хортицю, де проводилася щорічна тризна за загиблими козаками. До речі, їх полк визнали одним з кращих у фізичній підготовці та надали честь опустити поминальний хрест у Дніпро.
“Під час перебування на Хортиці дуже сподобався виступ єдиного в Україні запорізького кінного театру. Хотілося б запросити їх у Нетішин на день міста, аби містяни побачили це диво на власні очі”, – каже Олександр Олександрович.
“Наводимо порядок в місті”
 Спочатку козаків в Нетішині сприймали скептично, з недовірою. Проте з часом навіть просили їх про допомогу.
 Навесні минулого року козаки почали патрулювати своє місто. За власною ініціативою. Робили це щовечора з п’ятниці по неділю. Ходили по усіх “злачних” місцях, де збираються підлітки: барах, нічних  клубах тощо. “Доводилося втручатися та розбороняти молодь в той час, як охоронці в нічному клубі просто стояли осторонь та спостерігали за тим, що діється. Зброї в нас немає, але є гумові дубинки про всяк випадок, – каже Валерій Балаян. – З часом молодь почала адекватно реагувати на нас і вести себе культурно”.
 За словами отамана, козаки патрулюють місто абсолютно безкоштовно. Навіть довелося в новорічну ніч на кілька годин вийти, аби простежити за порядком. Та й різноманітні масові заходи (окрім політичних) не обходяться без їх допомоги. Ще й доволі часто козаки самі проводять усілякі заходи для молоді.
 “Я звертався до місцевої влади з пропозицією закласти у бюджет міста кошти для козацтва – 75 тисяч гривень на рік. Сюди мали б увійти витрати на страхування, засоби зв’язку (рації) та форму. Це не так вже й багато. Питання пообіцяли розглянути та прийняти рішення”, – каже пан Грицаєнко.
“У нас дуже багато планів”
В Україні діє програма “Джури”, в рамках якої козаки проводять освітньо-культурну роботу з малими козачатами. Нетішинці також підписали угоду з управлінням освіти про роботу з дітьми.
“Ми розробили дитячі заяви для вступу у козачата. 80 дітей забрали їх додому. На перші збори, які ми проводили 20 січня, прийшло чимало бажаючих, – розповідає козачий отаман. – Наше завдання – навчити їх думати, захищати інших, але розумно, та бути порядними”.
Малі козачата вивчатимуть історію запорізького козацтва, історію України, археологію, бойові мистецтва: кікбоксинг, рукопашний бій, бойовий гопак. До речі, останній запропонував викладати тренер з Рівного, який готовий приїжджати до Нетішина заради такої благородної справи.  
“На Хортиці є 1-й президентський козачий ліцей, з яким ми плануємо співпрацювати, аби наші козачата там навчалися. Неодмінно відвеземо на острів дітей. Також співпрацюємо з Острозьким військовим ліцеєм, – ділиться планами Олександр Грицаєнко. – А ще хочемо створити прототип Запорізької Січі в Нетішині”.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую