ye-logo.v1.2

У Меджибожі воїни УПА воювали проти червоноармійців,

Історія 5904

або як ентузіасти проводили унікальну для Хмельниччини реконструкцію подій 1920 року

Вже стало доброю традицією проводити у Меджибізькій старій фортеці різноманітні історичні заходи, лицарські бої. Але цьогоріч там вперше провели патріотичну військово-істо­ричну реконструкцію подій Громадянської війни періоду 1920 року. Дата проведення – 29-30 січня – співпала з датою річниці бою під Крутами.
До реконструкції долучилися учасники військово-історичних клубів з Хмельниць­ко­го, Ка­м’янця-Подільського та Києва. Було навіть кілька хлопців з Луганська. Ідея проведення тактичних маневрів часів 1919-1920 років належить керівнику Хмельницького військово-історичного клубу Віктору Бі­лику та голові Кам’янець-Подільського військово-істо­рич­ного товариства Олександру Зарембі.
“Доба Української Народної республіки найбільше цікавить мене як історика, а реконструкція подій дає можливість більше зрозуміти ті часи, глибше вивчити їх історію. Це починається як своєрідний екстрим, що з часом переходить у спілкування та подальші знайомства з однодумцями з України та з-за кордону. Наразі це для мене доволі серйозне заняття, яке забирає чимало сил та часу”, – каже Олександр Заремба, в реконструкції – чотовий розвідувальної чоти 3-ї залізної дивізії державної армії УНР. 
 Отож першого дня бійці зібралися у фортеці, проводили тренувальні маневри, шикувалися, знайомилися з історією фортеці тощо. А ввечері усі рушили у церкву, що у дворі фортеці, на поминальну молитву за загиблими у битві під Крутами. Після молебню на містку перед входом до фортеці пролунало тридцять пострілів з гвинтівок в пам’ять загиблих. 
 Другого дня з самісінького ранку після молитви та сніданку загін червоноармійців вирушив до місця проведення бою, аби влаштувати воякам української армії засідку. Бої точилися в полі неподалік лісу на заході від Меджибожа. Червоні оборонялися, а воїни УПА вели наступ. Після півторагодинного бою командири зробили невеличку перерву, аби провести нараду. Згодом відбувалися інші тактичні маневри на місцевості, аби відпрацювати та вдосконалити техніку проведення маневрів.
Як розповів Богдан Іванько, керівник київського товариського клубу “Повстанець”, реконструкція подій часів УНР – його захоплення, тому він у жодному разі не міг пропустити те, що відбувалося в Меджибожі 29-30 січня. “Добою УПА ми почали займатися у 2005 році, а добою УНР – у 2008 році, коли вперше взяли участь у реконструкції бою під Крутами. Це і стало поштовхом до подальших занять, тому наразі ми активно та серйозно цим займаємося і співпрацюємо з кам’янчанами”, – каже Богдан Іванько.
“Пора громадянської війни – це пора піднесення українського духу. Можливість реконструювати історичні події того часу з максимальним до них наближенням дає поштовх до об’єднання спільних зусиль, до глибшого розуміння зсередини того, що відбувалося. Під час реконструкції історія наче оживає, і ти відчуваєш себе її учасником”, – ділиться враженнями Олег Мороз, член Кам’янець-Подільського вій­­сь­ко­во-історичного товариства.
Як зазначив Олег Погорілець, директор державного історико-культурного заповідника “Межибіж”, який виконував роль коменданта фортеці, подібної реконструкції в стінах меджибізької фортеці ще не було. “Якщо все пройде вдало, то ця реконструкція часів УНР проводитиметься щорічно”, – сказав він.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую