ye-logo.v1.2

У чому полягає новий порядок виплати "лікарняних" і "декретних"?

Економіка 10956
Фото: Юлія Прокопчук

З 1 січня 2011 року змінився принцип фінансування роботодавців Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для надання ними допомоги з тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, допомога з вагітності та пологів і допомога на поховання

Механізм взаємозаліку, що діяв раніше, тепер ліквідований, а роботодавець повинен заздалегідь оформити заяву-розрахунок встановленого зразка, після одержання якого кошти Фонду повинні протягом 10 днів надходити на спеціальний рахунок, а потім виплачуватися працівникові.
Цей механізм затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності N26 від 22 грудня 2010 року «Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності».
Як повідомляють аналітики ЛІГА:Закон, фінансування роботодавців буде проводитися районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на підставі поданих у двох екземплярах роботодавцями заяв-розрахунків (з їхнім підписом і підписом головного бухгалтера підприємства) з інформацією про суми нарахованих застрахованим особам (працівникам) видів і сум матеріального забезпечення.
Роботодавець оформляє заяву-розрахунок на підставі рішення комісії (або уповноваженого) з соціального страхування підприємства. Фонд зобов'язаний здійснити фінансування роботодавця протягом 10 робочих днів після надходження заяви-розрахунку.
Як і раніше, роботодавець оплачує працівникові перші п'ять днів періоду тимчасової втрати працездатності (лікарняного). З шостого дня, відповідно до закону, допомога з тимчасової непрацездатності виплачує Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
У зв'язку зі змінами, внесеними новим Порядком, одержання такої допомоги працівником уже не залежить від фінансового стану роботодавця (оскільки кошти передбачають винятково цільове використання та за їхній рахунок не можна погашати вимоги кредиторів).
Закон дає роботодавцеві 10 днів на ухвалення рішення після пред'явлення лікарняного, тобто до подання заяви. Також 10 днів є у Фонду на перерахування коштів після одержання заяви. А згідно зі ст. N52 Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, призначеними на похованням» допомога повинна виплачуватися «у найближчий після дня призначення допомоги строк, встановлений для виплати заробітної плати».

За матеріалами jobs.km.ua


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую