ye-logo.v1.2

Робінзон Крузо „поклав на лопатки” Гаррі Поттера

Суспільство 1619

Літо не сприятливе для дитячого читання – в цьому переконані бібліотекарі та книготорговці

Ще з радянських часів відомо, що книга – це найкращий подарунок. Щоправда, коштує хороший подарунок для дітей недешево. Таким подарунком пересічний громадянин щодня дитину не тішитиме, але на великі свята – можна. Тим паче, коли маленьке чадо до читання потрібно привчати. Кажуть, що в наш час діти більше віддають перевагу комп’ютеру, ніж книзі. Частково, це правда. Дитина пізнає світ через гру, тому її перша в житті книжка повинна бути грою.
Пані Світлана, мати десятирічного Микити розповідає, що її син полюбляє пізнавальні дитячі енциклопедії, книги про космос та шпигунів.  Обожнює „Гаррі Поттера”, „Хроніки Нарнії” та інші книжки, на основі яких відзняті фільми. До самостійного читання хлопчика батьки заохочували поступово. Коли Микиті було п’ять років, і він лише починав складати літери в склади, разом читали і переглядали дитячі журнали.
„У шість років купили йому „Магічну книгу”, – пригадує Світлана. – Це просто диво-книжка! Зроблена під старовину, з декоративно затертими сторінками, з маленькими шухлядками, у яких „чарівний” порошок та „чарівна паличка”. У ній було багато завдань та різних цікавих  розповідей. П’ять років тому заплатили за неї двісті гривень. Але книга виявилася того вартою, Микита „зачитав її до дір”.
У книжкових магазинах запевняють, що дитяча література користується популярністю, але влітку значно менше покупців, ніж у інші пори року. Беруть книги переважно в дорогу, акцентуючи увагу, перш за все, на тому, аби вона була компактного розміру та легкою у читанні. З початком вересня діти та їхні батьки, зазвичай, жвавішають. Купують різне: класику, пригодницьку літературу, твори, передбачені шкільною програмою.
Продавець-консультант дитячого відділу магазину „Книжковий світ” Світлана Арабко розповідає, що книги хоч і дорожчають, але кожен може знайти собі видання для душі та гаманця. „Є книжечки навіть з символічною ціною дві гривні, – каже пані Світлана. – А є й за кілька сотень. Найдорожчі подарункові видання та багатотомні енциклопедії”.  
Добре, що існують бібліотеки, де завжди безкоштовно можна взяти щось цікаве. Хмельницьку обласну бібліотеку для дітей ім. Т.Шевченка щороку відвідує близько п’ятнадцяти тисяч школярів. В період, коли у школах тривають заняття, кількість відвідувачів читальні також значно перевищує літні місяці. За державні кошти бібліотечна скарбниця періодично поповнюється „гарячими” новинками. Крім того, у рамках акції „Подаруй бібліотеці книгу” їх сюди приносять і небайдужі люди. Для кожної вікової групи читачів розроблені індивідуальні програми. Вони основані на книгах, які потребує шкільна програма. Аби влітку привернути увагу дітей та батьків до літератури, працівниці бібліотеки проводять „Читання в парку” та „Літературні вікенди”. Книги самі „ідуть” до читачів, а з ними – вікторини, загадки, кросворди, малюнки улюблених героїв на асфальті.
Як виявилося, сучасні діти полюбляють сучасних авторів. Популярна серія з життя видатних людей в період їхнього дитинства.  Ірен Роздобудько, Леонід Кононович, Олександр і Наталя Шевченки, Марина Павленко в цікавій формі розповідають про дитячі роки відомих людей. А саме: Павла Тичини, Василя Стуса, Омара Хайяма, Фредді Мерк’юрі, Стівена Спілберга, Чарлі Чапліна та інших. Крім того, активно читають серію романів Дмитра Ємця „Мефодій Буслаєв”. Це фентезі про сьогоднішніх підлітків та їхні проблеми. Багато років поспіль не здає лідерських позицій „Гаррі Поттер”. Проте, на запитання бібліотечної анкети про те, яку книгу ви узяли б із собою на безлюдний острів? Діти найчастіше називають твір Даніеля Дефо, якому цьогоріч виповнився 291 рік – „Життя та дивовижні пригоди Робінзона Крузо”.



Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую