ye-logo.v1.2

Де в Хмельницькому найсмачніша шаурма,

Суспільство 18212
Кіоски швидкого харчування користуються попитом  серед студентів, таксистів та приїжджих.
Кіоски швидкого харчування користуються попитом серед студентів, таксистів та приїжджих.. Фото: Євгенія ДОРОФЄЄВА

дізнавалися кореспонденти “Є Поділля”, зробивши рейд містом

Шаурма (шаверма, шаварма, шуарма, шаорма), яку в деяких країнах називають ще денер-кебаб або донар – це страва Близького Сходу, вірогідно, турецького походження, з піти або лаваша, начиненого рубленим смаженим м’ясом (баранина, курятина, свинина, рідше телятина чи м’ясо з індика) з додаванням спецій, соусів та салату зі свіжих овочів.
М’ясо для шаурми підсмажують за спеціальною технологією в призначених для цього   вертикальних газових грилях.
 У Хмельницькому є чимало кіосків, де продають шаурму. Для дегустації цього продукту швидкого харчування кореспонденти “Є Поділля” вибрали п’ять точок продажу, де збирається найбільша кількість покупців. Відповідно й розставили пункти продажу шаурми по місцях, оцінюючи смак, розміри й кількість начинки.
1. Район аптеки №1
Кіоск поблизу першої аптеки, неподалік автобусної зупинки, хоч і невеликий за розмірами, проте має ліцензію на здійснення продажу продуктів харчування. В кіоску доволі чисто, продавець акуратна та привітна. Готують маленьку та велику шаурму, яка різниться в ціні на 5 гривень.
Замовляємо маленьку шаурму за 10 гривень з додаванням твердого сиру (2 гривні). Поки її готують, розпитуємо про начинку. Тут додають куряче м’ясо, салат з капусти, моркви та кукурудзи, лаваш змащують спеціальним соусом власної рецептури, який за складом нагадує домашній майонез (як нам сказала продавець), але без консервантів та модифікаторів, з додаванням часнику. Ще додають кетчуп. А на завершення верх шаурми змащують тим же часниковим соусом. Очікування перевершило всі сподівання. По-перше, розміри та кількість начинки шаурми явно нагадують, принаймні, середню, а не маленьку порцію. До того ж, вона не суха, тому її можна було їсти, не запиваючи соком чи чаєм. Сиру теж доволі багато, і він виявився смачним. А пікантний соус з часником додає страві родзинки.
2. Зупинка “Торговельний центр” (навпроти СІЗО)
Тут можна зайти всередину кіоска та поспостерігати за тим, як готують шаурму. На стенді куточка споживача висять усі необхідні документи на здійснення торгівлі. М’ясо тут теж куряче. А шаурма великих та середніх розмірів. Є навіть вегетаріанська. Тож замовляємо середню за 12 гривень з додаванням сиру за 3 гривні. Начинка традиційно з капустою та морквою, з додаванням майонезу та кетчупу, а ще гірчицею, за бажанням покупця. М’ясо з додаванням спецій, які привозять зі сходу, і вони додають шаурмі неперевершеного смаку та аромату. Забігаючи наперед, скажемо, що такого смаку м’яса не доводилося куштувати в усіх інших кіосках. А продавці не поспішають видати секрет спецій, які вони використовують для обробки м’яса.
3. Автовокзал №1
Великий та охайний кіоск, який працює цілодобово, приємні продавці, ліцензія на право здійснення торгівлі – все, що треба для вибагливого покупця. Шаурму тут готують з курячим м’ясом, лаваш змащують часниковим соусом, додають салат зі свіжої капусти, моркви та свіжих огірків (проте інгредієнти салату залежать від пори року – прим. авт.), твердий сир, все поливають кетчупом. Маленька шаурма (на вигляд – як середня) вартує 13 гривень, за сир платите додатково 2 гривні. А якщо бажаєте подвійну порцію начинки, то доведеться ще розкошелитися. До речі, продавець люб’язно пояснила, з чого готують соус: змішують сметану та майонез й додають часник та сіль. Шаурма пішла “на ура”. Не дивно, що вночі сюди приїздить чимало таксистів, аби нею поласувати.
4. Кіоск “Кава Еспрессо” на Інститутській
Сюди зазирає чи не кожен студент під час перерви. Кіоск нагадує міні-кав’ярню та має ліцензію. Маленька шаурма вартістю в 10 гривень має у своєму складі куряче м’ясо та салат з капусти, традиційні кетчуп та соус, за смаком схожий на майонез. І гірчиця для гурманів. І все. Додатково за сир ви платите 3 гривні та гривню за моркву (яка в інших кіосках входить у склад салату). Розміри шаурми – щось середнє між тією, яку продають в центрі, та тією, що на залізничному вокзалі (мова йтиме далі). Звісно, шаурма не давка, але особливого задоволення від її поїдання ми не відчули. Проте студенти – народ вічно голодний, тому й невибагливий.
5. Кіоск поблизу кафе “Мрія” (залізничний вокзал)
Одразу зазначимо, що тут вибір трішки більший: в наявності куряче та свиняче м’ясо. Проте ми не відійшли від плану та замовили маленьку шаурму з курятиною за 8 гривень (подвійна коштує 12) та з додаванням твердого “Російського” сиру (3,50). Шаурма зі свининою коштує 9 гривень (подвійна – 13). Оригінальності страві додавав хіба що салат з маринованої капусти та моркви (нагадував квашену) й багато спецій, зокрема, чорного перцю, від чого хотілося пити. Лаваш тут полюбляють добряче підсмажити, аж до рум’яної кірочки, а всередину додати багато майонезу та кетчупу. Найбільше вразили розміри, які справді відповідали назві “маленька шаурма”. До того ж, ще й худенька. Щоб добряче нею наїстися, треба з’їсти таких дві-три штуки.
Коли ми поцікавилися ліцензією, то нам відповіли, що усі документи знаходяться у кафе “Мрія”, і кіоск, так би мовити, є його продовженням.


І наостанок для усіх любителів шаурми пропонуємо рецепт.
Шаурма “Домашня”
(порція на трьох)
Інгредієнти:
Капуста (300 гр.), куряче філе (350 гр.), корейська морква (80 гр.), 1 свіжий огірок, 2 невеликих помідори, кріп, 1 цибулина, 1 зубець часника, майонез, ароматний кетчуп, 3 листки вірменського лаваша, олія, сіль, спеції (чорний перець та обов’язково різні східні прянощі для м’яса).
Приготування:
Куряче філе порізати невеликими шматочками. Посолити, поперчити, можна додати вичавлений зубчик часнику і обов’язково – ваші улюблені ароматні спеції. Обсмажити його на сковорідці, змащеній олією, до рум’яної кірочки.
Капусту дуже тонко нашинкувати, посолити й пом’яти, щоб вона просякла сіллю. Цибулю нарізати напівкільцями. Помідори та огірок нарізати скибочками, посолити. Кріп подрібнити.
На столі розкласти пласт лаваша. Трохи змастити його майонезом.
Викладаємо пошарово:
1 шар – м’ясо (але не все);
2 шар – огірки з помідорами;
3 шар – кріп;
4 шар – капуста;
5 шар – цибуля;
6 шар – корейська морква;
7 шар – зовсім трішки м’яса;
8 шар – майонез та кетчуп.
Можна не викладати овочі пошарово. Для цього просто перемішайте все в окремій посудині та викладіть на м’ясо. Простежте, щоб майонез та кетчуп рівномірно розподілилися та складіть лаваш конвертиком.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую