ye-logo.v1.2

Інсулінові «заручники»

Здоров'я 4591
Фото: РПЛ

Для дітей, хворих на діабет, у Славутському районі не вистачає безкоштовного якісного інсуліну вже більше тижня. Його відсутність ставить під загрозу життя маленьких жителів Хмельниччини, батьки яких не в змозі його купувати

Чиновники твердять, що уся проблема через затримку у проведенні тендерів, і проблему буде вирішено вже за тиждень. А деякі лікарі радять батькам переводити дітей-діабетиків на дешевший та менш якісний український інсулін.
Щоб купити життєво необхідні ліки дитині, батькам доводиться замовляти їх в інших містах
«У моєї восьмирічної молодшої доньки перший тип діабету, тобто, він хронічний, – ділиться з нами жителька Славути пані Людмила. – Зовсім нещодавно перед нами постала проблема: необхідний за усіма показниками їй німецький інсулін «Епайдра» нам безкоштовно ніхто видавати не буде – його просто немає. Я одразу зателефонувала до обласного центру, щоб з’ясувати, у чому причина. Та головний ендокринолог Хмельниччини просто порадила переходити на вітчизняний інсулін. Але він нам абсолютно не підходить! Ось і доводиться купувати життєво необхідний препарат за власні кошти, незважаючи на те, що держава повинна ним забезпечувати безкоштовно. А між іншим, одного картриджа «Епайдри» вистачає, в залежності від віку дитини, максимум на 10-14 днів. А його вартість 120 гривень».  Проте, ціна ліків – це не єдина проблема для жителів районного центру. Навіть маючи кошти, придбати необхідний засіб, котрий повинні видавати безкоштовно у медичних закладах, в Славуті ніде. За словами батьків дітей-діабетиків, інсулін продають лише у спеціалізованих гормональних аптеках. В Славуті такого закладу немає. «Мене виручає старша донька, котра навчається у Рівному, – каже пані Людмила, – вона купує необхідний інсулін та передає мені додому. Якщо б не вона, то, напевно, мені б доводилося їздити до обласного центру, але, щоб подолати чималу відстань, треба сплатити за дорогу 60 гривень. І так щотижня. Крім цього, ми за власні кошти вже давно купуємо тест-смужки та інші препарати».
До речі,  щомісяця хворій на діабет дитині потрібно, окрім інсуліну, декілька упаковок тест-смужок для визначення цукру в крові, йодомарин та інші ліки. Все це коштує далеко не одну сотню гривень. Але переводити своїх дітей на дешевший вітчизняний інсулін батьки не поспішають. За їхніми словами, він часто викликає сильну алергію. Між іншим, на Хмельниччині нині зареєстровано 211 дітей, хворих на діабет. Усі вони без винятку, за словами медиків, приймають інсулін. 
У обласній адміністрації про складнощі з видачею безкоштовного інсуліну нічого не знали
Принаймні, коли днями на пряму телефонну лінію до першого заступника голови облдержадміністрації Вадима Гаврішка зателефонували стурбовані батьки дітей-діабетиків зі Славути, він так і не зміг одразу пояснити, куди зник життєво необхідний препарат. Незрозумілою для першого заступника стала й відповідь головного ендокринолога області, котра, зі слів батьків, порадила їм переходити на український інсулін, так і не пояснивши причини проблеми, що виникла. Вадим Дмитрович пообіцяв розібратися у ситуації та повідомити, чому відсутній інсулін. Трохи згодом ми зателефонували до героїні нашого матеріалу, яка повідомила нам, що відповіді від обласних чиновників вона таки дочекалася. Пані Людмилі пояснили, що уся проблема виникла через затримку у проведенні тендерів. «За два тижні, пообіцяли мені, усе буде вирішено, – ділиться наша співрозмовниця, – а поки необхідний нам інсулін «Епайдра» будуть «перекидати» з інших районів, де він є. В крайньому випадку, я замовлятиму ліки у своєї старшої доньки в Рівному. Добре, що хоч таку можливість маю. Що вже поробиш: нам до цього не звикати…».     
До речі…
Ми зв’язалися з головним дитячим ендокринологом області. Щоб, нарешті, Раїса Гуцул особисто розставила крапки у цій ситуації. За словами лікаря, ніяких проблем з препаратом в області немає і не було. Більше того, Раїса Павлівна зазначила, що в Славуті батькам, у яких діти хворі на діабет, ще жодного разу не доводилося купувати інсулін за власні кошти, як, в принципі, й в інших районах області.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую