ye-logo.v1.2

Надія без віри та любові

Політика 6724
Фото: Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області

На Хмельниччині «добровільно-примусово» продовжують збирати гроші на монументальну споруду до Дня Незалежності України

«В Хмельницькому зі студентів збирають кошти на пам’ятник «Віра. Надія. Любов». На Городоччині працівників школи примушують здавати одноденну зарплату на пам’ятник в Хмельницькому». «З освітян збирають по 50-100 гривень на пам’ятник «Віра. Надія. Любов». Хоча з інших установ по 20 гривень. Коли припинять цей «совок»?
Ось лише частина повідомлень, які протягом декількох тижнів регулярно надходять до нашої газети з різних куточків області щодо збору коштів на встановлення «Віри. Надії. Любові». Монумент планують встановити на головному майдані області вже наприкінці серпня.

Тариф «незалежний»

В особливо незручному становищі опинилися працівники у невеличких містах та селищах, котрі тримаються за свої, хоча й низькооплачувані, робочі місця, бо іншої роботи їм просто не відшукати. Інколи ситуація із «добровільно-примусовими» внесками стає цинічно-абсурдною. Зокрема, як повідомили нашій газеті працівники школи села Скіпче, що на Городоччині, їх одноденний заробіток повинен піти на цілих три благих справи: встановлення монументу, проведення ЄВРО-2012 та…на допомогу потерпілим від цунамі та землетрусів Японії…

«Мені не шкода здати гроші на пам’ятник до Дня Незалежності, проте, я не хочу, щоб це відбувалося без будь-якої моєї на це згоди, - розповідає працівниця однієї з бюджетних установ області. – Зі мною саме так й сталося. З нас, нібито з ініціативи профспілкового комітету, зняли «на пожертву» одноденний заробіток. До речі, мої колеги з інших установ сказали, що вони на такі «жертви» не пішли, і збирали, хоча й заздалегідь їм доведену керівництвом, проте, фіксовану суму від 10 до 50 гривень. Маю лише одну надію: що на цій справі ніхто руки не нагріє, і вони будуть спрямовані за призначенням…».

Подібні нарікання жителів області, які ми зачитали першому заступника голови облдержадміністрації Вадиму Гаврішку, викликали лише здивування. «Усе це неправильна робота керівництва на місцях, - пояснює ситуацію Вадим Дмитрович. – Вони повинні були донести у кожний куточок Хмельниччини, що це за скульптурна композиція, і для чого вона потрібна області. У «Віру. Надію. Любов» вкладений великий сенс, вона увінчає майдан Незалежності як символ гідності, української духовності. Вона залишиться нашим нащадкам». А ось «добровільно-примусовий» збір, про який йдеться у повідомленнях, на думку заступника, необхідно припинити. І навіть запропонував звертатися з подібними скаргами щовівторка на телефон «гарячої лінії» (0382) 76-57-82.

Рекордні темпи

А між тим, чиновники усіх рівнів продовжують звітувати у своїх численних інтерв’ю засобам масової інформації про добровільне виконання ініціативи керівництва області. І вже називають найщедріших меценатів. Так, за словами керівника благодійного фонду «Щедрість», заступника голови обласної організації Партії регіонів (саме воно займається збором добровільних внесків на монументальну споруду) Михайла Войтюка, усі вони є приватними та, за інформацією, яку розповсюдила прес-служба облдержадміністрації, зробили пожертву у розмірі 10 тисяч гривень кожний. Зокрема, це ТОВ «Перлина Поділля», Хмельницьке міське споживче товариство «Кооператор», ТОВ «Білогір’я молокопродукт», ЗАТ «Хмельницька маслосирбаза» та корпорація «Сварог Вест Груп». Проте, серед передових благодійників зустрічаються й бюджетні дотаційні організації. Приміром, школи-інтернати та геріатричні пансіонати. Деякі з них здали суми, які лише трохи не дотягують до звання найбільшого благодійника…
Під час написання нашого матеріалу, фондом «Щедрість» було зібрано, трохи більше 400 тисяч гривень. Хоча, мають зібрати два мільйони гривень. Обласний бюджет на пам’ятник виділить 1,5 мільона гривень. Принаймні, таке рішення було прийнято на одній з останніх сесій обласної ради. До речі, тоді група депутатів, які не підтримали естетичних намагань влади, намагалися переконати своїх колег спрямувати гроші на потреби медицини області. Та цю пропозицію більшість так і не підтримала. До речі, з бюджету Хмельницького, йдеться на сайті облдержадміністрації, на встановлення споруди також буде спрямовано кругленьку суму - 1 мільйон. Раніше місто виділяло 500 тисяч на проект та на оплату оренди київського приміщення, де зберігався макет. Отож, потрібні кошти, якщо врахувати взятий старт (300 тисяч гривень менше, ніж за місяць надійшло на рахунок благодійного фонду «Щедрість»), в області до строку назбирають.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую