ye-logo.v1.2

«Життя в гармонії з красою» -

Культура 1929
Фото: Батьківщина

це не тільки назва першої персональної виставки , а й життєве кредо самобутнього майстра Анатолія Яковлєва

На виставці, яка відбулася в обласній бібліотеці для юнацтва, експонувалося 33 роботи з дерева подільського самородка. Серед них унікальна гармата та старовинна зброя часів козацтва, люльки, куманці, панно та предмети декоративно-ужиткового мистецтва.
Спілкуючись з митцями, завжди намагаєшся дізнатися, де ховаються корені творчості. І якщо потім аналізуєш життєвий шлях співрозмовника, обов’язково простежується зв’язок з його близькими чи далекими родичами, котрі займалися будь-яким ремеслом. Ось і у розмові з майстром народної творчості Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Анатолієм Яковлєвим, дізнаємося, що батько був ковалем, а прадіди ще у XIX столітті - видатними гончарями. І хоча Анатолій Адольфович працює з деревом, походження, як - то кажуть, творчої «жилки» - встановлено.
Ази різьблення по дереву самобутній митець осягав самотужки. Сьогодні він володіє багатьма техніками обробки деревини. Навіть різці Анатолій Яковлєв робить сам, їх у нього близько сотні.
Цікаві роботи самобутнього майстра помітили і в 1999 році Яковлєва запросили на кафедру трудового і професійного навчання у Хмельницький Національний університет, де він працює до сьогодні старшим викладачем і передає студентам не тільки знання з основ художньої обробки деревини, але й своє особливе ставлення до неї.
Анатолій Яковлєв у своїй творчості гармонійно поєднує фах історика і свою безмежну закоханість у красу дерева. У музеї на історичному факультеті Кам’янець-Подільського інституту експонуються макети пантекотери римського періоду пунічних війн (тільки весла складаються з 750 деталей), Софії Київської періоду 1047 року (2800 деталей), Чернігівської П’ятницької церкви, Водовзвідної башти Московського Кремля. У музеї Хмельницького Національного університету зберігається старовинна гармата, макети Меджибізької фортеці, церкви-фортеці у Сутківцях, козацька зброя. Щоб зробити гармату часів українського козацтва Яковлєву довелося звернутися до історичних джерел, а саме творів Михайла Грушевського, Володимира Яворницького. Робить Анатолій Адольфович різноманітні вироби: тарілі, люльки, скриньки, вази, портрети, скульптури, екслібриси. Роботи Анатолія Яковлєва - візитка Поділля. До прикладу, рельєфне панно Кам’янець-Подільської фортеці прикрашає фойє в штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. Свої творіння майстер не продає, а дарує. Мріє з часом в університеті зробити куточок бойової слави.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую