ye-logo.v1.2

Подорож у минуле

Культура 3771
Фото: Валерія ТЕЛЕХОВСЬКОГО

Чимало про минуле Поділля можна дізнатися з робіт нашого земляка Володимира Гагенмейстера, які виставлені в обласному художньому музеї

Якими були вулички чи будівлі сто років тому? А з яких тарілок їли наші прадіди? Дізнатися про це допомагають історики, художники, мистецтвознавці. Багато про минувшину Подільського краю можна дізнатися з робіт художника, мистецтвознавця та дослідника подільської культури Володимира Гагенмейстера. Минулого тижня виставка його робіт почала працювати в обласному художньому музеї. Життя і творчість дослідника і популяризатора подільської культури припала на нелегкі, навіть жорстокі часи. Адже якраз у 30-х роках минулого століття почався тотальний наступ на творчу інтелігенцію. У 1933 році закрили Кам'янець-Подільську художньо-промислову школу, яку очолював Володимир Гагенмейстер. А 1938 року його репресували і розстріляли. Ім'я та роботи батька зберегла його дочка Ольга. Саме вона передала обласному художньому музею твори, які й експонуються на виставці.

На виставці представлені авторські графічні роботи, предмети народного мистецтва — кераміка, ткацтво. Таким чином працівники музею презентували багатогранну творчість митця. Крім викладацької роботи, Володимир Миколайович започаткував археологічні експедиції селами Кам'янеччини. Зібрані матеріали вивчали й фіксували на малюнках чи літографіях, для чого при школі заснували літографську майстерню. Ці роботи збереглися донині. Унікальними сьогодні є літографії, на яких зображені Кам'янецькі краєвиди. Ми вже не побачимо у такому вигляді Руську браму або Поштову вулицю, зникла церква Іоанна Предтечі. Але вони залишилися у роботах художника.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую