ye-logo.v1.2

Фонтанізація усієї області

Суспільство 5325
Фото: Головне територіальне управління юстиції у Хмельницькій області

Слідом за обласним центром, де до Дня Незалежності планують встановити одіозну скульптурну композицію “Віра. Надія. Любов”, у районах області також вирішили “не пасти задніх” та на честь 20-ї річниці хоча б щось відкрити чи запустити у себе.

Щоправда, бюджети місцевих проектів значно скромніші та й грошей, запевнили нашу газету, примусово ніхто з місцевих жителів не збиратиме. Все за бюджетні та добровільні спонсорські пожертви.

Сквер у Дунаївцях та Президент у Кам'янці

До речі, 20-й річниці Незалежності майже кожен район намагатиметься присвятити відкриття того чи іншого бодай найменшого об'єкта: перерізати червону стрічку справа честі для кожного посадовця місцевого розливу. Тому до 24 серпня присвячують й запуск тваринницьких приватних ферм, і, нарешті, відновлення роботи очисних споруд, і, навіть, розширення площі краєзнавчого музею...
А ще цьогорічною присвятою до дня Незалежності стало відкриття у районах області фонтанів та зон відпочинку. Принаймні, планують відкрити фонтани у декількох районних центрах. Зокрема, до Дня Незалежності головною прикрасою волочиської центральної площі, яку планують повністю відреставрувати до свята, стане якраз фонтан. Як повідомили нам у райдержадміністрації, приблизна вартість усіх робіт сягатиме 300 тисяч гривень. Збиратимуть кошти на роботи для нас вже традиційно - “усією толокою”, тобто, добровільно та “з світу по нитці”. Хоча, основним донором проекту стануть місцеві бюджети, підключать і спонсорську допомогу. Планують закінчити реставрацію площі біля Будинку культури у Городку. Там також з'явиться фонтан. Основним меценатом реставраційних робіт, які розпочали минулого року, став колишній городоччанин, а нині знаний український бізнесмен Олександр Герега. Саме той, що володіє мережею будівельних гіпермаркетів. Ще один фонтан планують відкрити у Дунаївцях. Принаймні, як повідомили нам у місцевій райдержадміністрації, зараз йде активна робота з реставрації міського скверу, який після усіх робіт отримає назву “ Сквер 20-ї річниці Незалежності України”. Саме тут серед лавочок та спортивних майданчиків повинен зашуміти фонтан. Проте, наразі невідомо, скільки складатиме кошторис усього проекту та чи встигне, власне, фонтан до Дня Незалежності запрацювати. Оригінальною на цьому тлі стане Віньковеччина, де у райцентрі до державного свята нарешті відкриють місцевий довгобуд - поліклініку. А ось у Кам'янець-Подільській райдержадміністрації гучних чи оригінальних відкриттів до Дня Незалежності не планують. Хоча, напередодні свята тут очікують на приїзд самого Президента Віктора Януковича, а відтак, запланований запуск нових виробничих корпусів на місцевих підприємствах. Зокрема, нової лінії сухого цементу на цементному заводі.

На “Віру. Надію. Любов” все ще не вистачає грошей

А тим часом, в обласному центрі тривають роботи з встановлення головного пам'ятника області. Проте, судячи з робіт, які відбуваються на самій площі, усі встановлені строки встановлення можуть бути зірвані. Навіть “чорний квадрат”, на якому до 1991 році височів пам'ятник Леніну і який почали демонтувати з площі декілька тижнів тому, позбувся лише декількох плит. Решта на місці.
Проте, за словами депутата обласної ради, керівника благодійного фонду «Щедрість», заступника голови обласної організації Партії регіонів (саме “Щедрість” займається збором добровільних внесків на монументальну споруду) Михайла Войтюка, роботи тривають. За його словами, нещодавно відбулося засідання спеціального комітету, на якому якраз й обговорювалися питання щодо встановлення монументу. Зокрема, у столиці почалося відливання елементів конструкції, що забезпечать стійкість величезного пам'ятника. А на місці чорного квадрату, демонтаж якого, за словами Михайла Дмитровича, триває, будуть вбиті чотири величезні палі. Наразі тривають роботи й з розробки кошторису. Але, незважаючи на це, із заявленої суми у 4,5 мільйона гривень, твердить керівник благодійного фонду “Щедрість”, бюджет на встановлення монументальної споруди “не вийде”. До речі, на рахунку благодійного фонду нині знаходиться сума у розмірі 1 мільйон 845 тисяч гривень. Хоча, мають зібрати два мільйони. За словами Михайла Дмитровича, незважаючи на хороший старт акції, коли лише за перший місяць вдалося зібрати трохи більше 300 тисяч гривень, нині благодійні внески надходять на рахунок доволі повільно. Між іншим, нагадаємо, що обласний бюджет передбачив на пам’ятник 1,5 мільйона гривень. З бюджету Хмельницького, як повідомляється на сайті облдержадміністрації, на встановлення споруди також буде спрямовано кругленьку суму - 1 мільйон. Хоча, як повідомило нам джерело з Хмельницької міської ради, у бюджеті обласного центру заявленої на сайті суми не було і поки непередбачено. “Вона може бути врахована лише при уточнені міського бюджету на друге півріччя”, - повідомляє джерело. А наразі усі домовленості про фінансування встановлення монумента цілком могли мати усні домовленості між керівництвом області (яке, власне, і є ініціатором встановлення пам'ятника) та обласного центру. Отож, нині на встановлення монументальної споруди не вистачає трохи більше одного мільйона. До речі, нагадаємо, що раніше місто вже виділяло близько мільйона гривень на проект та на виготовлення макету “Віри. Надії. Любові”.
 

Коментарі:

Ярослав Братенко 08.06.2011 11:05

не можуть зібрати необхідні гроші! на допомогу прийшов наш мер Мельник і з міського бюджету виділяє 1,5 мільони гривень, а ці гроші мати піти на ремонт доріг в місті.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую