ye-logo.v1.2

Двох бійців із Хмельницького нагородили орденами «За мужність» посмертно

Суспільство 6996
Леонід Смолінський (ліворуч) та Володимир Величко (праворуч) загинули у 2014 році
Леонід Смолінський (ліворуч) та Володимир Величко (праворуч) загинули у 2014 році. Фото: колаж автора

Відповідний указ про нагородження підписав президент.

Ще 12 березня президент України Володимир Зеленський підписав указ про нагородження орденом «За мужність» ІІІ ступеня понад 60 бійців посмертно. Як йдеться у документі, розміщеному на сайті глави держави, військових відзначили за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України та самовіддане служіння Українському народу.

За словами Валерія Цицюрського, військового комісара Хмельницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, серед посмертно відзначених військових є двох хмельничан.

«Указом президента № 97 від 12 березня 2021 року були нагороджені посмертно орденами «За мужність» ІІІ ступеня два хмельничанина – Володимир Величко і Леонід Смолінський. Нагороди передамо рідним бійців. Їх уже повідомили про це. Коли передамо ордени поки не знаємо. Як тільки вони надійдуть до нас із Києва, організуємо процедуру їх вручення», - зазначив Валерій Валерійович.

Володимиру Величко пройшов службу Афганістані, служив в одній з військових частин мікрорайону Ракове. Демобілізувавшись, тривалий час працював у тролейбусному управлінні ХКП «Електротранс». Згодом працював у службі таксі. Був активним учасником Революції Гідності, батьком чотирьох дітей. З початком військових дій на сході України добровольцем пішов у зону АТО - у Добровольчий український корпус «Правий сектор», спецпідрозділ «Дніпро-1». 

Леонід Смолінський - капітан запасу, боєць Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Леонід ветеран-афганець, активний учасник Революції Гідності. У дома залишилось дві доньки.

43-річний Володимир Величко та 50-річним Леонідом Смолінським були товаришами, служили в одному батальйоні, разом, на жаль, і загинули 12 серпня  2014 року поблизу залізничної станції Мандрикине на Донеччині.

«Хмельничани ледь не з першого дня брали участь у Революції гідності, так само з початком війна на Сході пішли воювати. Всюди були разом, разом прийняли й смерть. Автобус «Правого сектору», в якому вони їхали на підмогу нашим силам АТО, розстріляли сепаратисти. Це були досвідчені вояки. У Величка залишилося 4 синів, найменшому немає ще і року», - написали 21 серпня 2014 року кореспонденти сайту «Є».

«Їх послали на завдання без бронежилетів. Дали в руки лише автомати. Вони їхали в автобусі на блок-пост, який раніше війська відбили у терористів. Пройшла розвідка, ніби «чисто», але автобус потрапив у засідку. Льоню та Вову так і розстріляли в автобусі. Загалом з 25 осіб, 14 загинуло, чотирьох поранили, що з рештою невідомо, - розповідав кореспондентам сайту «Є» під час похорону бійців друг Леоніда Смолінського Артем Чеховський. - Хлопці стали «гарматним м'ясом». Тіла загиблих спершу так і лежали в полі, потім терористи забрали їх до себе. За тіла вони вимагали 150 тисяч доларів. Згодом хтось передзвонив і сказав, що віддадуть за 15 тисяч доларів».

Перемовини із «ДНРівцям» були важкими. Врешті-решт, тіла загиблих та поранених вдалося виміняти на сімох терористів.

Поховали українських воїнів Володимира Величка та Леоніда Смолінського на кладовищі у Раково, на Алеї Слави.

Володимиру Величку та Леоніду Смолінському надали звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» посмертно, а 16 березня 2016 року нагородили Почесними відзнаками міської громади «Мужність і відвага» жителів міста Хмельницького (посмертно).

На вшанування пам'яті Володимира Величка 23.05.2017 року відкрито меморіальну дошку на фасаді Хмельницької загальноосвітньої санаторної школи-інтернату №2 І-ІІІ ступенів, де вчився герой.

Читайте також: У Хмельницькому п’ятьох військових нагородили відзнакою «Мужність і відвага»

  

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую