ye-logo.v1.2

За крок до екологічної катастрофи: влада розводить руками і каже, що в бюджеті міста немає коштів

Суспільство 3600
Фото: автора

В мікрорайоні Старокостянтинова діти пускають кораблики у річці з нечистот

Мікрорайон Вокзал ІІ розташований за 5 кілометрів від Старокостянтинова, однак входить в межі міста. У 1980 році тут почали прокладати водогін, відповідно, старі септики не справлялися з такими навантаженнями. Справжні проблеми почалися років через п’ять. Септики практично не викачували. За кілька місяців вони забилися повністю. Влада пообіцяла зробити очисні споруди. Проклали майже кілометр труб, закупили обладнання. Готовність нових очисних складала майже 80%. Фінансування припинилося, а разом з тим, і будівництво.

Нічийні очисні розікрали за кілька років

«Ось на цьому місці були септики і очисні, - розповідає місцевий мешканець Борис Фольварков. – Стояла контора, було устаткування, підвели труби. Що потім сталося? Кажуть, не було за що будувати. А коли воно стоїть нічийне, почали розбирати. Розікрали все до нитки. Підключалися до цього навіть організації. Нині маємо лише один стовп».

Дійсно, посеред поля височіє один залізобетонний стовп у кілька метрів заввишки. Нині вже ніхто не може пригадати, для яких цілей він був поставлений. Трохи далі видніються залишки згорілого дерева, на котрому сидить ворона. Ось і все, що залишилося від очисних.

Тим часом з кожним роком проблема водовідведення ставала все гостріше. І, як це часто буває, люди опинилися сам на сам зі своїми проблемами.

«Нас на першому поверсі мешкає четверо - ледь не плачучи розповідає про свої митарства Марія Бортнік. – Труби забиваються ледь не кожен тиждень. Я приходжу додому з роботи, а всі каналізаційні стоки через туалет, ванну і раковину витікають аж на коридор. Сморід страшенний. Востаннє подібне було на тому тижні. Я телефоную в ЖЕК, а там відповідь: “Ми зараз приїдемо”. Чекали чотири дні. І скільки я не телефонувала, трубки ніхто не брав. Поки я знайомого не попросила пробити ту гидоту. А за ці дні в мене квартира перетворилася на вигрібну яму. То ми всі ж цим дихаємо!».

Один із септиків заливає дитсадок

Нині в мікрорайоні “Вокзал ІІ” мешкає майже півтори тисячі населення. Поряд з одним із переповнених септиків дитячий задок.

«Я сама мешканка цього мікрорайону, а в садочку медсестрою працюю три роки, - розповідає Наталія Слободянюк. – Як самі бачите, нечистоти витікають з переповненого септика. Від паркану дитсадочка він знаходиться в 7-8 метрах. Все тече дорогою, і потрапляє на територію. Сьогодні хмарно, а у спеку тут немає чим дихати. Ми виводимо дітей за межі садка, або закриваємо вікна. Діти хворіють на кишкові та вірусні хвороби. Епідемія може розпочатися у будь-який момент. Ми боїмося за дітей».

Дитячий садочок відвідують близько тридцяти дітей. Більшість з них щодня до садочка добираються по кісточки в нечистотах.

Підняли плату за комунальні послуги

«А з 1 серпня нам майже на третину підняли тарифи за комунальні послуги, - обурюється Валентина Савчук. – Платила 64 гривні, а нині нараховують 94 гривні з копійками. За що я плачу?! Водовідведення немає, сміття не вивозять. Ідіть погляньте (показує на переповнені сміттєві баки). Під’їзди не прибирають. Тут повна антисанітарія. До квартири летять здоровенні мухи. Мусимо вікна заклеюємо скотчем. В хаті немає чим дихати, і на вулиці теж».

Два 100-кубових септики заповнені під самий верх. Люди кажуть, що машина викачує каналізаційні відходи у кращому випадку раз на день. А цього явно недостатньо.

«Сміття вивозять вчасно, - запевняє начальник ЖЕКу Олександр Денега. – Септики також вивозять вчасно. Просто ми здатні вивозити 5 кубів, а щодня надходить 105 кубічних метрів стоків. Цю різницю відкачати неможливо через відсутність техніки. В нас тільки одна машина, а возити потрібно за 10 кілометрів».

У районній санстанції чиновники кажуть, що вперше чують про цю проблему, котра існує вже понад 20 років.

«З вересня минулого року і до сьогодні скарг від мешканців цього мікрорайону не надходило. Ми виїдемо на місце і розберемося у цій ситуації. У разі потреби міському голові надамо припис, - розповідає головний лікар Старокостянтинівської районної СЕС Іван Ступницький».

Мер Старокостянтинова каже, що зробив все, що у його силах. Але грошей на побудову очисних місто немає.

«Для побудови очисних потрібно 5 мільйонів гривень. Таких коштів у бюджеті міста немає. Нині ми розробили проектно-кошторисну документацію. Наступного року подамо її на включення до плану будівництва за державні кошти».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую