ye-logo.v1.2

Хмельницькі студенти проти "Беркута" в Києві

Суспільство 3335

Після вчорашньої акції-бійки "студенти проти міліції" в очікуванні продовження побільшало як міліціонерів, так і преси.

22-23 вересня в Київ з’їхалися міністри освіти з Європи, щоб обговорити свої подальші плани. Звичайно, вони будуть говорити про те, як зменшити видатки на освіту та перекласти їх на плечі студентів.
Студенти ж хочуть пройти до Українського Дому, де відбувається міжнародний форум міністрів освіти. Мовляв, їм також є що сказати. Але міліція вирішила - ні, сказати вам нема чого.
Вчора, на початку акції ніщо не віщувало бурхливого її розвитку. Суд заборонив "Прямій дії" проводити мітинг на Михайлівській площі, але ліві підстрахувалися і в останній момент подали заявку на Софіївську.
Коли натовп рушив з Михайлівської площі, міліції ще ніде не було видно. Але коли колонна перетнула вулицю - біля скверу, що навпроти МВС, як з-під землі виросли хлопці у чорній формі з написом "Міліція" на спині. Одночасно до місця події почав стягуватися "Беркут".
Правоохоронці намагалися розділити колону, але "Пряма дія" вчинила опір. Почалася бійка, в ході якої кількох людей повалили на траву. Під шумок міліціонери намагалися вирвати у журналістів телекамери, тягнули за шнури. Ліві вступилися за пресу і відбили техніку. Після бійки виявилося, що кількох активістів було затримано.
Колона рушила далі, вигукуючи: "Геть ментівський беспрєдєл!". Але на розі наступної вулиці, де міліція намагалася не пустити протестуючих на пішохідний перехід, знову зав’язалася бійка. Водії авто, побачивши сутичку, влаштували какафонію клаксонних гудків. Міліціонерам дісталося: декого з них повалили на землю, ще одному - збили кашкета. Але все ж вони відтіснили лівих на тротуар і перекрили їм шлях назад, де в цей час "пакували" ще когось із протестувальників.
Колонна рушила на Софіївську площу, а міліція бігом кинулася наввипередки між заблокованими на проїжджій частині автомобілями. Позаду колони строєм рухався "Беркут" у шоломах та бронежилетах. Також на Софіївку приїхало два автобуси МВС та автозак. Весь цей сюр дуже скидався на початок бойових дій. Біля пам’ятника Хмельницькому все заспокоїлося. Мілію вишикували таким чином, щоб перекрити доступ мітингувальникам до суркісівських бутіків. Після нетривалого мітингу, під час якого організатори повідомили про затримання чотирьох активістів, протестувальники дістали червоно-білу будівельну стрічку і почали обгороджувати місце для проведення свого контрфоруму.
Переконавшись у миролюбному настрої активістів, міліційне начальство зібрало підлеглих і повело їх до автобусів.
Протестувальники в центрі обгородженого трикутника розклали каремати і розпочали "круглий стіл". Час від часу вони скандували: "Free education!". На акції виступили делегати з різних країн, які приїхали на контрфорум, зокрема - професор університету Берклі Майкл Буравой. Він розповів, як відбувалися подібні акції у США.
За останньою інформацією, затриманих активістів міліція відпустила після того, як вони дали пояснення.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую