ye-logo.v1.2

З постаменту у Грицеві зняли танк, щоб продати та розрахуватися за комунальні борги

Суспільство 5421
Фото: автора

Після втручання журналістів, збору підписів і звернення громади до Президента, танк таки повернули грицівчанам

Як ми вже писали, самохідну артилерійську установку (САУ-100) у Грицеві встановили у 80-х роках минулого століття. На початку липня 2011 року танк зняли з постаменту (Про це наша газета розповідала у № 30 від 28 липня). Місцева влада мала на меті передати САУ на баланс місцевого комунального підприємства «Аква». А в подальшому продати, щоб розплатитися за борги підприємства. Фірма (до речі саме вона мала купувати САУ) оцінила її у 80 тисяч гривень. Борги комунального підприємства на той час становили 75 тисяч гривень.
Місцеві мешканці, особливо люди старшого віку, були обурені подібними діями можновладців. «Я колишній вчитель історії, - каже Василь Ільченко. - В роки Великої Вітчизняної війни 400 грицівчан віддали життя за перемогу. Ще 700 червоноармійців загинули при визволенні Грицева. Поряд з постаментом проходили урочисті мітинги. Батюшка правив панахиду. А тут взяли і забрали. А хтось у людей запитав, чи згідні вони?!».
Представники вдали запевняли, що САУ участі в боях не брав, і за документами не є пам'ятником.
«У 1944 році при визволенні Грицева німці підбили три наші танки, - розповідає Ігор Шевченко. - Я добре пам'ятаю. Тоді мені було 7 років. Загинули наші танкісти. Їх поховали в Грицеві. Згодом перепоховали на польському кладовищі, а на тому місці звели п'єдестал. Цей танк став нашою реліквією. І ніхто не має права ним розпоряджатися, крім громади. А нашу селищну раду обирали люди. Це скільки потрібно мати кощунства, щоб нині таке вчинити? Добре, що люди відстояли цю реліквію».
Нині САУ встановили поряд з пам'ятником загиблим воїнам.
«Вони кинули його, як щось непотрібне, - обурюється Антоніна Дудка. - Раніше танк стояв на п'єдесталі, а нині на двох бетонних плитках, кожна по 10 сантиметрів завтовшки. Коли знімали, відбили люка. Нині туди потрапляє вода. Але добре, що зберегли пам'ятку».
Голова Шепетівської районної ради Іван Адамець наступного тижня пообіцяв люк заварити, а танк підняти на постамент. До речі, на місці, де колись стояв танк, будується церква.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую