ye-logo.v1.2

Нікуліна рятував «хірург» зірок з Проскурова

Історія 2391

18 грудня виповнилося 90 років з дня народження неперевершеного актора...

...улюбленця кількох поколінь циркових та кіноглядачів Юрія Нікуліна, народного артиста СРСР. Кінокомедії "Діамантова рука", "Кавказька полонянка" і безліч інших увійшли до золотого фонду кінематографа, а у цирковому мистецтві Юрій Володимирович пройшов шлях від асистента клоуна цирку на Цвітному бульварі до директора цього найвідомішого московського цирку. Життя Юрія Володимировича було повне не тільки сміху, а й драматичних обставин, одна з яких - хворе серце. Боротися з цією багаторічною бідою йому допомагав лікар і друг - наш земляк, уродженець Проскурова Олександр Бронштейн. Саме йому Юрій Нікулін довіряв найбільше, і саме Олександрові Бронштейну довелося у серпні 1997 року востаннє боротися за життя великого коміка. Але цього разу без успіху. Тоді казали, що лікар Бронштейн переніс втрату друга важче, аніж втрату батька.

Спогадами про своє проскурівське дитинство Олександр Семенович Бронштейн поділився на сторінках автобіографічної книги "Шосе ентузіаста". Вступне слово до неї написав ще один його "зірковий" пацієнт, також народний артист СРСР - актор театру та кіно Олег Табаков: "І він, і я - люди провінційні за своїм походженням, і та пуповина, яка його пов'язує з українським містечком Хмельницьким, схожа на ту, що пов'язує мене з моїм рідним Саратовом".

"Проскурів кінця сорокових років. Забудований невеликими будинками, він немов випромінював затишок. Мешканці ходили неквапливо, часто зупиняючись, зустрічаючи знайомих. А оскільки мало не усі знали один одного, то розмовляти можна було хоч весь день. Основний транспорт - гужовий. Раз у раз пробігали різномасті конячки, запряжені в підводи, вози, візки. Автомобілів - один-два та й усе. Підприємств, що димлять, не було, а тому повітря відрізнялося чистотою - сьогодні про таке вже не мріють", - таким описує Олександр Бронштейн місто дитинства... На жаль, не зберігся до наших днів будинок його родини на вулиці Дзержинського (нині Свободи), 44.

У 1961 році проскурівчанин Олександр Бронштейн закінчив 1-й Московський медінститут, і з того часу працює у Москві. У 1990 році заснував Московський центр літотріпсії, а з 1993 року є президентом Центру ендохірургії та літотріпсії. Академік Російської академії природничих наук, професор, автор понад 110 наукових праць. Серед його пацієнтів, окрім згаданих вище Юрія Нікуліна та Олега Табакова - чимало відомих людей. Російська преса називає проскурівчанина Бронштейна "хірургом зірок".

Ігор Западенко, директор музею історії м. Хмельницького.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую