ye-logo.v1.2

Два мільйони важливих документів

Історія 2680

саме стільки їх зберігається у Державному архіві Хмельниччини

Можливо, у декого із пересічних громадян архіви асоціюються з ,,тихою заводдю”, де на полицях сховищ лежать стародавні документи, а біля них пораються сивочолі архіваріуси. Насправді ж сьогоднішній архів –це велике, складне, багатопрофільне господарство, яке за своїм призначенням є важливим інформаційним, культурно-освітнім закладом, джерелом задоволення наукових, культурних, соціально-правових потреб громадян.
Нині в Державному архіві Хмельниччини зосереджено майже 11 тисяч фондів періоду ХVІІІ – початку ХХІ ст., понад 2 мільйони 223 тисячі справ Національного архівного фонду на паперовій основі, а також майже 40 тисяч документів на нетрадиційних носіях: кіно-, фото-, фоно-, відеодокументів про найважливіші події історії та сьогодення рідного краю.
Архівісти намагаються віднайти та зберегти для нинішніх та прийдешніх поколінь документальні свідчення про життя та діяльність знаних людей подільського краю. До Національного архівного фонду внесено документи 322 видатних земляків – відомих діячів науки, культури, літератури тощо.
Історико-документальна архівна спадщина постійно використовується у науково-дослідницькій, краєзнавчій, просвітницькій роботі. За архівними документами архівісти області організували 62 документальні виставки. З великою зацікавленістю з ними знайомилися як учнівсько-студентська молодь, так і депутатський корпус обласної ради. Щодня до архівів області звертаються десятки громадян за довідками, копіями, архівними витягами для вирішення своїх нагальних проблем.
А ще на Хмельниччині успішно вирішено питання збереженості соціально-значущих документів ліквідованих установ. Сьогодні у кожному районному центрі, у містах обласного значення Хмельницькому, Кам'янці-Подільському, Шепетівці функціонують трудові архіви, які й опікуються документами майже трьох тисяч підприємств, що припинили свою діяльність.
Архівне життя досить багатогранне, цікаве й непросте, наповнене щоденними турботами та проблемами. Необхідно впоратися з двомільйонними фондами у сховищах, здійснити ремонт та реставрацію документів, створити страховий фонд на мікроплівці, задовільнити запити юридичних та фізичних осіб, дослідників, що приїздять звідусіль. І так щодня.

Світлана МИХАЙЛОВА, заступник директора Державного архіву Хмельницької області.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую