ye-logo.v1.2

Ізяслав у новій книзі Юрія Андруховича

Історія 3268

Однією з помітних подій в літературному житті України у році, що минає, стала поява нової книги відомого українського письменника Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст» (Київ, Майстер книг, 2011).

У цій, на сьогоднішній день найтовстішій своїй книзі (480 сторінок) письменник розповідає про 111 міст, у яких йому довелося побувати і пережити там приємні, а іноді і не дуже, пригоди. Тексти подані в алфавітному порядку згідно назв міст. Вони різняться за об’ємом – одним містам автор присвятив добрий десяток сторінок, іншим (наприклад, таким як Пассау) менше, ніж півсторінки.
Презентація книги відбулася 11 листопада 2011 року в Києві. Чомусь автор вибрав саме це містичне число – 11.11.11. Розпочалася презентація об 11-й ранку, 11 відсотків автор одержує гонорару з кожного примірника, навіть, вартість книги і та є з елементами містицизму – як по-іншому пояснити маркетинговий хід розповсюджувачів цього видання, коли ціна на оптовому книжковому базарі Петрівка, і в інтернет-магазинах, і в дорогих київських книгарнях незмінна – 111 гривень. Не більше і не менше. Виходить, що за кожну розказану у книзі історію, читач платить одну гривню.
У передмові автор пише: «111 міст. І якщо ви запитаєте, чому саме стільки, я відповім радше так: тому, що 11 було би замало, а 1111 забагато. Сто одинадцять – це оптимум».
Завдяки Юрію Андруховичу ми маємо можливість здійснити чудову літературну мандрівку не лише містами України і багатьма столицями світу, але й завдяки «снам» письменника ознайомитися з його особистим сприйняттям і відношенням до того чи іншого населеного пункту, який, в силу тих чи інших обставин став йому близьким (адже саме так українською мовою можна передати іноземне слово «інтимний»).
Отже, мова йде перш за все, як зазначає сам письменник, про:
«Міста, в яких мені снилися сни.
Міста, в яких мені нічого не снилося.
Міста, які мені снилися.
Міста, в яких я не спав.
Міста, які не сплять.
Міста, які не дають спати».
Беручи до рук книгу «Лексикон інтимних міст», я очікував прочитати там щось про рідне Поділля, про міста нашої області, наприклад, про стародавній Кам’янець-Подільський та його архітектуру і багату історію, чи хоча б про Хмельницький, де також можна знайти чимало цікавого. На жаль, навіть згадки про ці міста в книзі Юрія Андруховича я не знайшов. Проте, несподіванкою і приємним здивуванням було, що в списку міст між Женевою і Зальцбургом, Кельном та Києвом, я знайшов розповідь автора про його життя в… Ізяславі, яке тривало сорок п’ять днів (!) і стверджувалося, що «саме ці сорок п’ять днів були найкращими!».
Чому «ізяславський період життя» одного з метрів сучасного літературного процесу в Україні Юрія Андруховича був найкращим, можна дізнатися, прочитавши його книгу «Лексикон інтимних міст».
Сергій ФЕОДОСЬЄВ.
м. Київ.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую