ye-logo.v1.2

Герб міста Хмельницького: куди націлено стрілу?

Історія 10093
Фото: з архіву

22 січня 1796 року імператорським указом “Про герби міст Мінської, Волинської, Брацлавської та Подільської губерній” було затверджено герб міста Проскурова, який є прообразом сучасного герба міста Хмельницького.

Чи правда, що його основний елемент, - три перехрещені стріли, - перед височайшим затвердженням зазнав змін через небажаний “політичний підтекст” ?..

Затверджений імператором герб Проскурова мав “у верхній частині щита герб Подільський. В нижній – в блакитному полі три стріли хрестоподібно покладені, середня вістрям донизу, а дві інші вістрями доверху”. Головним елементом гербу Подільської губернії був імператорський двоголовий орел. Поряд з цим, наприклад, на печатці Проскурівської міської управи (установи, подібної до сучасного міськвиконкому), вживався й спрощений варіант герба: три перехрещені стріли на щиті, без символіки губернії, але з імператорською короною, яка вінчала зображення.

Навіть на сторінках деяких публікацій побутує міф, нібито до того часу усі три стріли були спрямовані вістрями доверху – але виходило, що центральна стріла “націлювалася” точнісінько у символи імператорської влади, і тому, мовляв, її й вирішили перевернути.

Насправді ж центральна стріла у нашому міському гербі була спрямована униз з найдавніших часів: свідченням тому є шляхетський герб роду Замойських, яким Проскурів належав у давні часи. Три списи у ньому були спрямовані саме таким чином, як нині зображуються стріли. Саме цей малюнок, запозичений з давніх судових актів, і було взято за приклад для герба Проскурова.

Цікаво, що думка таки перевернути центральну стрілу хмельницького міського герба, - але вістрям уверх, - виникла на початку 2000-х років у одного з тодішніх міських очільників. Йому не подобалося, що коли міський герб розміщено у кабінетах службовців, центральна стріла “націлюється” у крісла посадовців. Втім, до втілення цієї ідеї справа не дійшла, тому що вигляд гербів визначається не фантазією художника чи забобонами, а історією, традиціями і наукою, яка зветься “геральдика”.

Ігор ЗАПАДЕНКО, музей історії міста Хмельницького.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую