ye-logo.v1.2

Вищий апеляційний суд визнав вирок щодо екс-мера Кам’янця-Подільського правомірним

Суспільство 3637
Фото: з архіву

Анатолія Нестерука кличуть шукати захист у Європейському суді

Ще 19 вересня 2011 року заступник начальника відділу прокуратури Хмельницької області Ростислав Лунь подав касаційну скаргу до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ на вирок Дунаєвецького суду Хмельницької області від 5 липня 2011 року, який (будьте уважні!) виправдав обох підсудних за ч.2 ст. 368 КК (вимагання та отримання хабаря). Ухвалою Апеляційного суду Хмельницької області від 31 серпня 2011 року цей вирок було залишено без змін, Анатолія Нестерука тоді звільнили з-під варти після майже річного перебування в СІЗО. Покарання за ч.2 ст. 364 КК відтермінували з іспитовим строком на рік.
…У приміщення Вищого суду потрапляємо, замовивши перепустки та простоявши в черзі, через «рамку», яка раз по раз дзвенить. Сумки ретельно оглядають, кожного обшукують металошукачем. У вузькому коридорі з низькою стелею тісно, в одному відгалуженні стільців нема зовсім, в іншому бракує. Не бачимо й дверей із написом «туалет». Та ще й навпроти вхідних дверей – двері в іншому кінці цієї «труби», в які конвой заводить арештованих, поки ця процедура відбувається – протяг аж свище, люди не знають, куди подітися.
Нарешті черга справи Нестерука-Нечая. Державний обвинувач просить скасувати рішення Дунаєвецького районного суду. Суди першої та апеляційної інстанції, на його думку, неправильно застосували кримінальний закон, покарання призначили м’яке. Представник Генпрокуратури вважає: справу слід направити на новий судовий розгляд. Захист теж настоює на скасуванні згаданих рішень, мотивуючи це тим, що «кваліфікація діянь засудженого за ч.2.ст. 364 КК України є безпідставною, оскільки в його діяннях відсутній склад не тільки цього, а й будь-якого іншого виду злочину, передбаченого Кримінальним Кодексом України» ( з касаційної скарги Лева Картушина, захисника Анатолія Нестерука). Навіть під мікроскопом в суді не можна було побачити в діяннях Нестерука суспільно небезпечних діянь, які б містили склад будь-якого злочину передбаченого КК України, – вказує захисник. І просить Вищий суд дати оцінку «мотлоху» - так називає він томи справи. Чому «мотлох»?! «Суд встановив та зазначив у вироку: «…оскільки ретельний аналіз … дають підстави вважати, що всі гроші, які перераховувались на рахунки суб’єктів господарювання чи передавались готівкою, в тому числі і в день затримання Нечая, мали цільове призначення, а саме: або на підтримання фінансового становища суб’єктів комунальної власності або на представницькі чи загальноміські заходи». І при цьому суд робить абсолютно неправомірний висновок та ще й вказує, що мій підзахисний, не визнаючи вини, ухиляється від відповідальності,- пояснює захисник.- Такий висновок без доведення у вироку складових частин злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем – авт.) протирічить вимогам не тільки ст. 334 КПК України, а і по суті висловленого, є образливим.»
Анатолій Нестерук підготував великий виступ, але повністю оголосити його не вдалося. («Ми розуміємо, що воно вам болить», - сказав головуючий). Цікавий документ процитував Нестерук. Це офіційна відповідь нинішнього міського голови Кам’янця-Подільського Михайла Сімашкевича на запит Анатолія Макаровича про земельну ділянку розміром півтора гектара, за оренду якої Нестерук за твердженням Геселєва і взяв з нього хабара. 14 вересня 2010 року сесія міськради постановила передати її Геселєву. Та останній, котрий у суді під присягою скаржився, що йому перешкоджають отримати землю в оренду, досі не поспішає оформити відповідний договір. Це вона йому так потрібна? Міський бюджет через це втратив понад 300 тисяч гривень. «За що такі поблажки Геселєву? – питає Анатолій Нестерук. –Може, за те, що допоміг мене посадити?!»
Вищий суд не став вникати в «мотлох». Вирок Дунаєвецького суду було залишено без змін, а всі касаційні скарги - без задоволення. Якщо жодна зі сторін не подаватиме нових касаційних скарг, то засудженим залишається чекати закінчення відтермінування покарання, визначеного судом. Миколі Нечаю – до 5 липня, Анатолію Нестеруку – до 31 серпня. Якщо вони не скоять ніяких злочинів – судимість з обох буде знято. “У мого підзахисного і на сьогодні немає статусу судимості, -коментує Лев Картушин. –Вирок не виконується в жодній частині. На мою думку, для захисту прав людини йому слід звернутися до Європейського суду. В Україні судову систему зруйновано. І нас, адвокатів, не треба. Щоб ми не довели в судовому розгляді – це не береться до уваги при прийнятті рішень.»
Яке рішення приймуть «народний мер» Кам’янця-Подільського та його колишній підлеглий Микола Нечай – наразі не відомо. Останній з осені 2011 року вже працює директором міського будинку культури. «Нечай високопрофесійний керівник і дуже ефективний менеджер, - каже завідувачка відділу культури Ольга Чорнобиль, - за кілька місяців у Будинку культури, фінансування якого мізерне, вже стільки зроблено, чого не вдалося за багато років.» Анатолій Нестерук також отримав не одну пропозицію зайняти керівну посаду. Але ув’язнення тяжко позначилося на його здоров’ї - довелося ним займатися не один день. І ще новина: державний обвинувач Ростислав Лунь у прокуратурі вже не працює. Він тепер суддя.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую