ye-logo.v1.2

При цукровому діабеті можуть постраждати стопи

Здоров'я 8325

Синдром діабетичної стопи — одне з найважчих і найчастіших ускладнень хвороби

Це ускладнення у різних формах трапляється у 30 – 80 відсотків хворих на цукровий діабет. Ампутація нижніх кінцівок внаслідок розвитку діабетичної гангрени у цієї групи пацієнтів проводиться у 15 разів частіше, ніж у решти населення.

Фактори, що спричиняють розвиток діабетичної гангрени:
• наявність деформації стоп;
• переохолодження та перенавантаження стоп;
• зайва вага;
• рани на шкірі стоп, що виникли у результаті травм, грибкових захворювань або спричинені незручним взуттям.

Причини ускладнення

При захворюванні на цукровий діабет через тривалий підвищений вміст глюкози у крові в нижніх кінцівках, як і в інших органах, відбувається ураження судин і нервів. Простіше кажучи, вони нібито зацукрюються. При цьому в ногах знижується будь-яка чутливість (больова, температурна, тактильна, вібраційна). На цьому фоні навіть незначні травми стоп (забої, мозолі, тріщини, потертості, ушкодження при підрізанні нігтів) можуть призвести до серйозних проблем. Обтяжується ситуація тим, що багато ушкоджень залишаються непоміченими, і пацієнт звертається до лікаря, коли хвороба досягає свого апогею. Після того, як садно, до якого приєдналася інфекція, збільшується в розмірах, лікувати стає набагато складніше. Інфікована виразка провокує підвищення вмісту цукру в крові, що, у свою чергу, погано впливає на загоєння. Як наслідок, виникають виразкові дефекти стоп, хронічні рани, які довго не загоюються, інфекційне ураження кістки (остеомієліт) і насамкінець - гангрена. Якщо вчасно не вживати ефективних заходів, це може призвести до ампутації ніг.

85 відсотків ампутацій можна уникнути

І все ж, ситуація не безнадійна. За допомогою комплексу заходів можна уникнути ампутацій у 85 відсотках випадків. Профілактичні заходи спрямовані, насамперед, на своєчасне усунення факторів ризику та виявлення уражень стоп.

Суттєве, а в окремих випадках і вирішальне значення мають ортопедичні заходи, які включають у себе:

1. Своєчасне розвантаження ураженої ділянки стопи, що сприяє загоєнню протягом декількох тижнів ран, які не гоїлися роками. Традиційно у таких випадках рекомендуються милиці, крісла-каталки, спеціальне ортопедичне взуття.
2. Забезпечення гігієни у взутті, боротьба з грибковими захворюваннями. Адже 90 відсотків хворих на цукровий діабет потерпають від грибкових захворювань.
3. Запобігання переохолодженню стоп з метою профілактики порушень кровообігу у кінцівках.

Хорошим засобом у профілактиці діабетичних уражень стопи є ортопедичні устілки, або подокоректори. Устілки рівномірно розподіляють вагу тіла по всій площині стопи і, як результат, зменшують втричі тиск у проблемних місцях підошви. Подокоректори не накопичують продукти потовиділення та грибкової інфекції. Крім того, вони забезпечують теплоізоляцію рецепторної поверхні стоп у морози до -30ºС та динамічний масаж підошви у процесі ходіння.

Як діабетикам доглядати за стопами

*Щоденно мийте ноги теплою водою, після чого витирайте їх м’яким рушником, не забуваючи про міжпальцеві проміжки.

*Місця ороговінь обробляйте пемзою. У жодному разі не можна використовувати для цього леза або ножиці.

*При сухій шкірі стоп після миття змащуйте їх напівжирним кремом для ніг.

*Дуже обережно обробляйте нігті — обрізуйте їх прямо, не закруглюючи кути, а краще підпилюйте пилочкою.

*Щоденно оглядайте стопи ніг, щоб не допускати розвитку пошкоджень, тріщинок і саден.

*Щоденно змінюйте шкарпетки і панчохи. Використовуйте шкарпетки без тугих резинок. Зігрівайте ноги не грілкою або гарячою водою, оскільки через знижену чутливість можна отримати опіки.

*Щоденно оглядайте взуття, чи немає в ньому сторонніх предметів, чи не загорнулася устілка. Все це може призвести до потертості шкіри стоп, чого допускати ніяк не можна.

*Щоденно робіть судинну гімнастику для гомілки і стоп.

*Правильно шнуруйте взуття — шнурівка має бути паралельною.

*При ушкодженнях, які не загоюються, необхідно відразу звертатися до лікаря.

Консультант — лікар-педіатр Олександр ДЕЛІКАТНИЙ.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую