ye-logo.v1.2

У Хмельницькому встановили сонячний годинник

Культура 4887

Тож за гарної погоди можна буде звіряти час за сонцем

27 жовтня у дворі Інституту соціальних технологій при Відкритому Міжнародному Університеті Розвитку Людини «Україна» урочисто відкрили частину паркового ансамблю – архітектурну композицію «Сонячний годинник». Проект розробляли ректор Михайло Чайковський разом з відомим скульптором Василем Корчовим, який завітав на урочистості.
«Встановлюючи сонячний годинник у нашому місті, ми таким чином плануємо продовжити традиції наших предків, які за допомогою цього астрономічного пристрою могли точно визначити час», - зазначив Михайло Євгенович.
До речі, найдавніший сонячний годинник на Хмельниччині (1696 р.) знаходиться на південній стороні Успенського собору смт Меджибіж. Інший, подібний, з’явився у Ізяславі у 1750 році за наказом князя Сангушка на стіні монастиря. Третій сонячний годинник (1744 р.) знаходився на стіні Троїцького монастиря поблизу Сатанова. На жаль, у 60-х роках вся споруда була вщент зруйнована.
Новий сонячний годинник виконано в подільському стилі та з подільською символікою, у вигляді жертовника, близько метра в діаметрі. На ньому висічений вислів українського філософа Григорія Сковороди: «З усіх втрат втрата часу найважча».
«Михайло Євгенович хотів, щоб філософських висловів було більше, але я йому сказав, що вислів Сковороди має бути таким, щоб запам’ятався надовго. Тому ми обрали саме цей варіант, який висічено на сонячному годиннику», – сказав пан Корчовий.
Тож за гарної сонячної погоди студенти та викладачі вузу зможуть звіряти свої годинники з сонячним у дворі інституту.
У найближчих планах завзятих ініціаторів — доповнення паркового ансамблю: встановлення великої та малої брами у такому ж стилі та з такого ж каменю, як сонячний годинник та пам’ятник Григорію Сковороді.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую