ye-logo.v1.2

На Хмельниччині встановили чотирьох метрового ідола

Історія 4062

- Обираючи підходяще місце для капища, ми орієнтувалися на енергетику, – пояснює жриця Божевида. – Саме тут ми її знайшли.

На встановлення кумиру хмельницькі рідновіри чекали близько року. Попереднього дерев’яного кумира невідомі вирубали та скинули у річку, а вівтар розмалювали. За чотири з половиною роки, а саме стільки у місті офіційно існує капище рідновірів, подібне трапилося вперше. Унікальність кумира полягала в тому, що він стояв на першому офіційно визнаному владою слов’янському місці паломництва - пише портал expres.ua
Тих, хто поглумився над святинею, не покарали – злочинців не знайшли.
На реставрацію священного місця пішов майже рік, гроші збирали всією громадою. Чотириметрового ідола
Стрибога замовляли у Тернополі. Кумира вирізали вручну з дубу. До святкування рідновіри готувалися – прибирали сміття, садили квіти та викладали кам’яний вівтар. В майбутньому хочуть відгородити територію парканом, аби люди розуміли, що це місце є святинею для інших.
Нагадаємо, капище Стрибога було освячене ще у 2006 році й офіційно внесене у генеральний план міста як місце паломництва.
Атрибутами Стрибога вважаються лук і стріли. Віряни пояснюють, що кумиром його обрали через те, що у нього в руках одна із трьох стріл хмельницького гербу.
- Він сприятиме розвитку торгівлі, що важливо для нашого міста, – розповідають рідновіри.
У міфології Стрибог є богом вітру, а головні його храми знаходилися на морських островах, поблизу витоків рік – там, де часто причалювали торгові кораблі. Саме тому хмельничани обрали місце капища на березі річки Південний Буг, а своїм кумиром – бога вітру.
Священне капище знаходиться у бухті на вулиці Нижній Береговій. Великою проблемою рідновірів залишається сміття, яким відпочиваючі на березі Бугу постійно засмічують їхню святиню.
 

 

Коментарі:

irina davidiuk 16.06.2012 14:31

Чому європейські країни вказують в своїх конституціях офіційне державне віросповідання, а ми настільки толерантні, що дозволяємо в себе творити непотребства. Терміново потрібно вживати заходів, і на державному рівні в першу чергу.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую