ye-logo.v1.2

Нардепи від Хмельниччини – «кнопкодави», але права людей не порушують

Політика 4878
Фото: postimage.org/image/lz8pilaxz/

Громадський рух «Чесно» на форумі «Чесна розмова з майбутнім парламентом» оприлюднив результати моніторингу депутатів VI скликання на відповідність критеріям доброчесності

Форум відбувся 23 липня у Києві. Депутатів перевіряли на відсутність у їхній діяльності фактів порушень прав і свобод людини, незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців та непричетність до корупційних дій. Окрім цього, активісти перевірили прозорість задекларованих депутатами доходів та майна, а також відповідність їх способу життя та участь у засіданнях парламенту і роботі комітетів. Із шести представників Хмельниччини у парламенті усім критеріям не відповідає жоден депутат.
Усі шестеро нардепів від Хмельниччини можуть похвалитися хіба що непричетністю до фактів порушень прав і свобод людини. Що ж до наступного – незмінність політичної позиції, то картину зіпсував Олександр Буджерак, який у 2010 році був обраний до парламенту за списком БЮТ, а вже у вересні наступного року увійшов до складу провладної депутатської групи «Реформи заради майбутнього». Пункт про причетність до корупційних дій псує інший депутат, Василь Шпак, який, за даними моніторингу, набувши повноваження народного депутата України, продовжував обіймати посаду керівника національної акціонерної компанії «Украгролізинг», тим самим порушуючи вимоги статей 78 та 120 Конституції України. Щодо третього критерію – прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя, то лише Юрій Ганущак чесно зізнався, за що і як він живе. Решта ж обранців не надали інформацію на відповідний запит у встановлений законом строк. П’ятий критерій оцінки нардепів на чесність «завалили» усі представники Хмельниччини «нагорі». З тих чи інших причин «кнопкодавами» можна назвати кожного із шести народних обранців. Більш відповідальніше ставляться вони до роботи у засіданнях парламенту та роботі комітетів. За методологією оцінювання цей критерій не зараховується, якщо кандидат, протягом 2011 року був присутній на менш як на 75% пленарних засідань парламенту чи засідань комітету, членом якого він був. За даними моніторингу свою «галочку» чесно заробили Василь Кравчук, Олександр Буджерак, Василь Демчишен та Василь Шпак, а ось Лев Бірюк та Юрій Ганущак, з тих чи інших причин, мають «не зараховано» у графі «відвідування».
За результатами моніторингу відомо, що лише троє із 450 депутатів пройшли тест на чесність. Згідно з дослідженням, фільтри критеріїв доброчесності пройшли депутати Микола Томенко, Олександр Гудима (фракція БЮТ) і Володимир Лановий (фракція НУНС, став депутатом лише в червні 2012 року).

Наступного дня, у вівторок, журналіст Мустафа Найєм написав на своїй сторінці у соціальні мережу «Фейсбук», що наступне: «Судячи з усього, кількість депутатів минулих Чеснометр може скоротитися. Олександр Гудима вже вибув, оскільки був викритий в перевищенні витрат народного депутата на особисті перельоти. А Володимир Лановий підозрюється в порушенні прав і свобод - за його судового позову було накладено арешт на майно однієї з регіональних газет».
 

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую